På G med grillmaten?

Grillsesongen er i full sving, men er du så grill-smart som du tror?

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For mange er sommeren ensbetydende med å pakke piknikkurven, og dra til nærmeste park med engangsrillen og posen som klirrer i den ene hånden og kurven i den andre.

Men hvor mye vet du egentlig om sommermaten? Sjekk kunnskapene dine her:

Myte eller fakta? Majones blir ødelagt i solen.
Myte. Majones kan ikke ødelegges raskere, fordi eddiken holder den sur. Den maksimale tiden du bør la ferdiglagd mat ligge ute i romtemperatur, er imidlertid to timer. Og dette inkluderer den tiden det tar å forberede maten, servere den og spise den. All mat som kan bli bedervet og som har ligget i romtemperatur i mer enn to timer, bør kastes. Men spiser du ute og temperaturen over 30 grader, bør slik mat kastes etter en time.

Les også: Sunt og saftig på grillen

Myte eller fakta? Hvitløk holder insektene unna.
Myte: Dette virker ikke. De eneste du sannsynligvis ender opp med å skremme vekk, er daten din eller vennene dine. Den beste måten å holde insektene unna er insektmidler.

Er du en myggmagnet?

Myte eller fakta? Snu burgeren hvert minutt for best resultat.
Fakta: Du lager en sunnere burger hvis du snur den hvert minutt. Det reduserer dannelsen av heterosykliske aminer (HCA) med hele 85 prosent. De finnes ikke i rått kjøtt, men dannes når kjøtt stekes på høy temperatur. Stoffene, som dannes i den sorte skorpen, er blant annet kjent for å øke kreftrisikoen.

Du reduserer mengden HCA enten ved å marinere kjøttet i tyntflytende sauser, legge kjøttet i folie eller steke det på lavere temperaturer.

Les også: Spis hva du vil - gå ned i vekt

Myte eller fakta: Grilling dreper ikke sprøytemidler.
Fakta. Noen tror at de kan la være å vaske grønnsaker før de grilles, fordi varmen vil drepe sprøytemidlene. Sannheten er at midlene er kjemikalier og ikke bakterier, og dermed kan de ikke ”drepes”. Det er viktig å vaske grønnsaker.

Myte eller fakta: Det er trygt å sette vekk grillen når kullet er grått.
Myte. Selv om kullet er blitt askeaktig, kan det fremdeles tennes igjen og produsere skadelig karbonmonoksid. La grillen stå ute i minst 48 timer.

Unngå matforgiftning

Myte eller fakta: Du blir syk av å blande alkohol og skalldyr.
Myte. Det er ingen direkte sammenheng mellom sykdom og å kombinere alkohol med skalldyr. For noen kan skalldyr og alkohol hver for seg være problematisk, og det er kanskje herfra denne myten har oppstått.

Myte eller fakta: For å grille raskere, er det greit å forkoke kyllingen.
Fakta. Men hvis du skal forkoke mat, må det gjøres rett før den skal på grillen. Legger du delvis kokt/stekt mat til siden i noen timer, får bakterier nok tid til å formere seg og det er ikke sikkert grillingen tar knekken på dem.

Flere gode grilltips:

- Bruk forskjellige redskaper til rått kjøtt og annen mat. Da unngår du å forflytte bakteriene fra det rå kjøttet.

- Varm mat bør holdes mellom 60 og 75 grader inntil den skal spises. Skadelige bakterier utvikles raskt under 60 grader.

- Kald mat skal ha en temperatur på fem grader eller mindre. Skadelige bakterier formerer seg raskt når det blir varmere enn fem grader.

Kilde: ABC News