Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

På ferie som gravid

Mange gravide kvinner drar på ferie. For enkelte kan dette oppleves som en kraftanstrengelse, men det finnes tips og råd som kan gjøre turen enklere.

Svangerskapet er en normal tilstand som ikke medfører vesentlige begrensninger i kvinnens daglige aktiviteter. Det er ikke farlig å reise på feie selv om du er gravid.

Men gravide bør ta visse forhåndsregler slik at det ikke dukker opp situasjoner du ikke kan mestre.

Mange land er ganske så forskjellig fra Norge når det gjelder klima, kosthold og sykdomsforekomst. Derfor kan det være lurt å ta enkelte forhåndsregler for å unngå å sette seg selv eller fosteret i unødvendig fare.

- Sjette måned (fra 12-24 uker) i svangerskapet er den tryggeste tiden for gravide kvinner å reise. Da har risikoen for spontanabort blitt betraktelig mindre, samt at risikoen for komplikasjoner som høyt blodtrykk og for tidlig fødsel ennå er relativt lav, forklarer doktor Trisha Macnair til BBC Health.

Tips til gravide reisende:

Før du skal reise
Tenk deg om to ganger før du bestiller reise til et land hvor du vet at heleomsorgen ikke er blant de beste.

Ta kontakt med fastlegen din, spør om det er greit å reise. Fortell hvor du skal slik at det blir lettere for legen å bedømme situasjonen.

Sjekk med flyselskapet ditt. Noen selskaper lar deg fly nesten helt opp til termin, mens andre nekter deg om bord etter 36. uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sørg for at du har alt av medisiner og andre ting du kan ha brukt for ved typiske svangerskapssymptomer, som halsbrann, forstoppelse og så videre.

Sørg for at reiseforsikringen din er i orden og at den også dekker en baby. Om du skulle føde i 24 uke vil du trenge en utvidet helseomsorg som kan koste dyrt.

Fin ut hvor nærmeste helsestasjon er der du skal, da vet du i det minste hvor du skal henvende deg om det blir noen problemer.

På feriestedet
Sliter du med reisesyke kan reisesyketabletter som Peremezin og Postafen anbefalles. Det er gamle, godt utprøvde legemidler som ikke er skadelige for fosteret.

Vær ekstra forsiktig med potensielle infeksjonskilder, spesielt i mage og tarmsystemet. Mange land har bra vannforsyning, men for å være på den sikre siden anbefaler vi at du kun drikker vann av flaske. Bruk også flaskevann til å pusse tennene i. Det skader ikke å være på den sikre siden.

Gå aldri forbi et rent toalett. Du vet aldri når du kommer over et neste gang.

Dersom dere leier en bil, sørg for at bilen har bilbelte med skulderreim. Skulle du være så uheldig å kollidere ta kontakt med en lege med en gang, selv om alt føles greit.

Først opprettet 26.09.2006
Sist redigert: 01.06.2007