<b>Hvor kommer dunet i dyna fra?</b> En nokså høy andel av dunet plukkes av levende fugler. Kontrollrutinene er dårlige Foto: Colourbox.com
Hvor kommer dunet i dyna fra? En nokså høy andel av dunet plukkes av levende fugler. Kontrollrutinene er dårlige Foto: Colourbox.comVis mer

På en sky av tortur

Etter vinterens oppstuss rundt dun fra fugler som er plukket levende, er nå produktene tilbake i butikkene.

Det begynte i Sverige i februar, da svensk TV4s "Kalla fakta" avslørte at svenske dyner inneholdt fjær fra gjess og ender som ble plukket levende. Dette er svært smertefullt for dyrene og forbudt i de fleste land, men det forekommer likevel i stor utstrekning i Kina og i noen østeuropeiske land, deriblant Ungarn.

Svenske butikkjeder trakk i rask rekkefølge produkter som inneholder dun fra Kina og Ungarn ut av sine butikker, men en undersøkelse Råd och Røn har foretatt, viser nå at de er tilbake igjen.

To av de største dunproduserende landene er Kina og Ungarn, og det er også i disse to landene plukking av levende gjess er mest utbredt. Denne videoen viser slik plukking. DinSide hevder ikke at dunen herfra selges i Norge.


Verdiløse sertifikater

De fleste butikkjedene sier at leverandørene gir dem sertifikater som garanterer at dunen ikke er plukket fra levende dyr, men den svenske fjernsynsreportasjen viste at slike sertifikater var bortimot verdiløse.

Noen andre kjeder, som Ikea og Ellos, foretar nå egne undersøkelser rundt produsentene og inspiserer av og til gårdene dunen kommer fra. Her er det mindre risiko for at dunen kommer fra levende gjess. Også Jysk foretar egne kontroller, men godtar også kontroller fra andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hansen og Dysvik har inspisert selv

Håkon Hansen i Hansen og Dysvik sier han har besøkt fabrikken som leverer dun til butikkenes dundyner. - Jeg var også ute på to fuglefarmer, og der ble det ikke plukket dun fra levende fugler. I tillegg har fabrikken gitt meg garantier og sertifikater jeg stoler på.

Vestlandske dun

Vestlandske Dun i Sandnes er kjent for sine litt uortodokse konkurssalg, men er blant landets største leverandører av dundyner. Eier Tommy Skjæveland sier han importerer alt fra Kina. - Vi var to mann nede i Kina tidligere i år, og fikk bekreftelser på at det ikke ble benyttet dun fra levende fugler.

- I fjernsynsprogrammet fra TV4 ble det sagt at de sertifikatene man får i Kina ikke nødvendigvis er noe verdt?

- Nei, fabrikksjefen var formann i produsentforeningen for dun. Han sa at de var svært nøye på dette nå. Det er også et poeng at vi selger mest dun fra and. Det er svært sjelden ender plukkes levende for dun, da de spiser så mye and i Kina at de har tilstrekkelig dun tilgjengelig fra døde fugler.

Ikke så farlig, sier dunforeningen

Mens dyrevernere regner plukking av levende gjess som dyremishandling, forklarer dunprodusentenes forening IDFL i en pressemelding at det er to typer dunplukking fra levende høns. Den ene er å fjerne overflødig dun ved naturlig skifte til voksen fjærdrakt.

Den andre, som innebærer smerte for fuglene, er å ribbe en voksen fugl fullstendig for fjær og dun. Den siste metoden benyttes ifølge dunforeningen for under 2% av dunet som produseres i Ungarn og for mindre enn 0,2% av kinesisk dun.