På egne vinger

Er drømmen å bli en av luftens helter? Se hvilke fly du får kjøpt til en overskuelig sum, og hvor mye det koster å ta sertifikat.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

For et par uker siden skrev vi om hvordan du kan bli eier av ditt eget helikopter, og hvor mye det koster å blir helikopterpilot. Interessen for emnet var stor, og derfor følger vi opp med en ny artikkel om kjøp av eget fly.

Fri som fuglen
Fri som fuglen Vis mer


Med eget fly kan du dra på kaffebesøk til familien i Molde søndag ettermiddag og være tilbake til middag i Oslo. Og du slipper å stå i kø sammen med hundrevis av andre stressede flypassagerer hver gang du skal ut og reise.

På egne vinger

Å få sitt eget privatfly, er noe billigere enn å kjøpe et helikopter. I alle fall dersom man holder seg til de minste flyene.

Vi har sjekket en rekke av de modellene det går an å kjøpe her i landet. Vær oppmerksom på at det kan være mye billigere dersom du finner et bruktfly.

På denne nettsiden finner du bruktfly til salgs fra om lag 400.000 kroner.

SE BILDENE AV ALLE DE NYE KULE FLYENE DU FÅR KJØPT - OG HVA DE KOSTER.

Det billigste flyet koster om lag 895.000 kroner. Vær oppmerksom på at alle prisene i bildespesialen er oppgitt inklusive avgifter og moms. Likevel kan prisen bli høyere, for eksempel hvis du velger tilleggsutstyr. Vi har hovedsakelig tatt utgangspunkt i småfly som personer med privatsertifikat kan fly.

Skal du bruke flyet til yrkesflyvning, er det stor sannsynlighet for at du ikke trenger å betale moms. Skal du hovedsakelig bruke det til privatflyvning, kan det likevel være lurt å ta kontakt med det lokale tollkontoret. Det finnes nemlig spesielle regler som omhandler dette, og derfor kan det være at du likevel kan slippe momsen.

Privatpilot

Kan drømmene dine oppfylles med et privat flyversertifikat (PPL-A), er det selvsagt det billigste. Ifølge nettstedet bliflyger.no må man regne med kostnader på om lag 50-65.000 kroner for både det teoretiske og praktiske kurset.

Privatflyverutdannelsen kan tas på en lang rekke flyklubber rundt omkring i landet. På denne nettsiden kan du finne den klubben som ligger nærmest deg.

EGET FLY

Hadde det vært kult
å eie ditt eget fly? (Avsluttet)
Kjempeenormt kult(88%) 918
Kjempekult(7%) 75
Ganske kult(5%) 55
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Privatflyversertifikat kan tas som deltidsstudium, og, alt etter hvor effektiv du er, vil det vanligvis ta mellom ett og to år før du er klar for å være egen herre i luften. Når du er 15 år, kan du begynne på teoriundervisningen og flytimene, og når du er 16 år, kan du fly alene.


Høyere luftlag

Er målet å komme opp i enda høyere luftlag, er løsningen kanskje å ta et trafikkflyversertifikat. Men i så fall holder 50.000 kroner ikke lenge - et slik sertifikat koster nemlig flere hundre tusen kroner.

- En gjennomsnittlig elev bruker nok rundt 350.000 kroner på å ta trafikkflyversertifikatet. Men det varierer selvsagt etter hvor mange flytimer man trenger, sier studiekoordinator i Luftfartsskolen, Rune Pettersen.

I tillegg kommer selvsagt kostnader til livets opprettholdelse. For ikke å snakke om hvis du skulle finne på å kjøpe ditt eget jumbojet...