P-piller røker risikoen for brystkreft

Kvinner i alderen 45-49 år har fordoblet risiko for å få brystkreft ved bruk av p-piller. Unge kvinner kan derimot trygt bruke p-piller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

P-piller røker risikoen for brystkreft

Kvinner i alderen 45-49 år har fordoblet risiko for å få brystkreft ved bruk av p-piller. Unge kvinner kan derimot trygt bruke p-piller.

Institutt for samfunnsmedisin, Universitetet i Tromsø, har gjort en stor befolkningsstudie for å finne eventuell kreftrisiko ved p-pillebruk. Den viser at brystkreftrisikoen er fordoblet hos p-pillebrukere. Dette har derimot bare praktisk betydning for kvinner over 40.

- Kvinner som nærmer seg overgangsalderen bør vurdere andre prevensjonsmidler enn p-piller, sier stipendiat Merethe Kumle til Den Norske Kreftforenings nettavis på kreft.no. Hun oppfordrer derimot unge kvinner som trenger prevensjon til å bruke p-piller av hensyn til den totale helsegevinsten. Selv langvarig bruk i ung alder og utdeling av p-piller til yngre kvinner ned i 15 til 16-årsalderen mener Kumle er uproblematisk. Kvinner i alderen 45-50 år bør imidlertid holde seg unna p-piller.

Risikoen øker med 50 prosent
Totalt viser Kvinner og kreft-studien at risikoen for brystkreft øker med cirka 50 prosent ved p-pillebruk. Av de kvinnene som var 30 år da studien startet i 1991, er ikke risikoen for brystkreft økt. Men for kvinner i aldersgruppen 45-49 år som bruker p-piller, er det en markert økning i risikoen for utvikling av brystkreft.

- Vi snakker her om en relativ risikoøkning, vi sammenligner kvinner som bruker p-piller med kvinner som aldri har brukt p-piller, sier Kumle til kreft.no. For å se hva dette betyr i virkeligheten setter hun opp opp to eksempler:
I 1998 fikk 24 kvinner i alderen 30-34 år brystkreft. I denne aldersgruppen var det i alt 150 000 kvinner. Hvis alle disse kvinnene brukte p-piller, og med en økt risiko for brystkreft på 50 prosent hos p-pillebrukerne, ville dette gitt tolv flere tilfeller av brystkreft. Hvis vi setter opp samme regnstykke hos kvinner i alderen 45-49 år, hvor det var 237 tilfeller av brystkreft i 1998, ville vi fått
118 flere tilfeller av brystkreft hvis alle kvinnene brukte p-piller.
- Den økte risikoen må derfor sees i forhold til antall tilfeller av brystkreft i aldersgruppen.
Beskytter mot eggstokkreft
P-piller beskytter mot eggstokkreft, det viser flere undersøkelser. Også undersøkelsen fra Tromsø bekrefter dette. Eggstokkreft er en alvorlig sykdom fordi den ofte oppdages sent. Brystkreft som oppdages på et tidlig stadium har derimot svært gode utsikter.

Stor befolkningsstudie
Studien om sammenhengen mellom bruk av p-piller og risikoen for brystkreft er en del av ”Kvinner og kreft-studien”, en av de største befolkningsstudiene som er foretatt i Norden.
Totalt er 103 027 kvinner fra Sverige og Norge med i Kvinner og kreft-studien. De er fulgt siden 1991-92. Av disse kvinnene ble 1008 tilfeller av brystkreft diagnostisert frem til utgangen av 1999. Du kan lese mer på

mozon.no 06.03.2002