P-piller øker risikoen for livmorkreft

Ti års bruk av p-piller dobler risikoen for livmorkreft, sier britiske forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Langtidsbruk av p-piller fører til økt risiko for livmorskreft. Etter ti år er risikoen doblet for dem som har brukt pillen sammenlignet med dem som aldri har gjort det, sier forskere fra Cancer Research UK.

Røyking og antall sex-partnere er uinteressante forhold i denne sammenhengen. Mønsteret er det samme uansett, viser det britiske forskningsresultatet.

Den vanligste grunnen til at kvinner får livmorkreft er den seksuelt overførbare infeksjonen av HPV-viruset. Nå viser det seg at bruken av p-piller også er en viktig risikofaktor.

De nye funnene kommer fra britiske forskere som er blitt bedt om å gå gjennom tidligere studier av Verdens helseorganisasjon. De har gransket 28 studier fra flere land fra 1986 og fremover, skriver det anerkjente tidsskriftet The Lancet.

Totalt har forskerne sett på 12.500 tilfeller av livmorkreft.

Resultatene tyder på at risikoen for å utvikle denne typen kreft øker med tiden kvinnene har gått på p-piller.

Sammenlignet med kvinner som aldri hadde brukt p-piller, hadde kvinnene som hadde brukt prevensjonen 10 prosent økt risiko dersom de hadde brukt pillen i mindre enn 5 år, 60 prosent større risiko dersom de hadde brukt den i mellom fem og ni år og doblet risiko dersom de hadde brukt den i ti år eller mer.

Forskerne sier at det trengs mer forskning før man kan si at kvinner som har sluttet å ta pillen har økt risiko for denne sykdommen.

Mozon.no, 04.04.2003

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!