P-piller og manglende lyst

P-piller og manglende lyst "" />

Kjære Esben.

Jeg er en gutt på snart 19 år som har vært sammen med ei jente i omtrent tretten måneder. Vi/jeg har nå fått et stort problem, så stort at jeg ikke vet om vi klarer oss gjennom, men jeg skriver likevel. Problemet er at hun ikke har lyst mer, og aldri er kosete mer. Da vi ble sammen, gikk det 2-3 måneder før vi i det hele tatt lå sammen. Det ble mislykket som vanlig første gangen. Etter hvert kom gjennombruddet, og vi begynte å ligge sammen på ordentlig og regelmessig. Vi kunne da ligge sammen flere ganger samme dag, noen ganger like etter hverandre. Så begynte hun med P-piller ( trinordiol).

Til å begynne med var det ingen merkbar endring, bortsett fra at det gikk fortere for meg uten kondom. Men så kom det som står i bruksanvisningen at hun fikk mindre lyst. Etter det har det gått sakte, men sikkert nedover. Noen ganger har hun hatt lyst fra begynnelsen, men så midt i oppvarmingen har lysten hennes blitt borte igjen. Det har ofte skjedd samtidig med at jeg for sikkerhets skyld har spurt om hun hadde lyst. Nå har det gått mer enn en måned siden sist vi lå sammen. Dette begynner, som du sikkert forstår, å tære på forholdet, fordi hun vet og føler at hun skulle hatt lyst, selv om behovet ikke er der. Hun forstår også at jeg savner å ligge med henne.

Vi har nå funnet ut at hun skal slutte med P-pillene, men hvor lang tid tar det før hun er tilbake i det normale igjen? Finnes det andre P-piller som ikke er lystnedsettende. Hva med den såkalt p-sprøyten?
Samtidig har hun to venninner som snakker med henne om at de får orgasme når de ligger sammen med typene sine. Det har aldri gått for henne. Det plager oss også endel. Jeg mener å ha sett et sted at det ikke er vanlig for jenter å få orgasme før det har gått noen år, og gutten er mer trena . Hva har du å si til alt dette, har vi noen sjanse? Hilsen Fortvilet og usikker.

Svar: Kjære Fortvilet og usikker.

Takk for et langt og grundig brev! Jeg tror du berører i alle fall halvparten av de problemer som lett kan oppstå i et parforhold både hva seksualitet og annen menneskelig samhandling angår.
Når et problem kan ha mange sider, slik som dette, er det grunnlag for høyttenking:
Ja, det kan være P-pillene. Noen kvinner mister lysten av P-piller, og de må regne med en periode på i alle fall tre måneder før kroppen er normal igjen, etter de har sluttet. Ofte vil samme problemer oppstå med andre P-piller eller P-sprøyte.
Det er tenkelig at kjæresten din, som jo faktisk er ganske ung, finner det vanskelig å gå inn i et forpliktende forhold med sex, P-piller, masse samleier og hele pakka, slik du beskriver den. Brevet ditt gir inntrykk av at du både er klok og omtenksom, men hun kan likevel føle at det hele blir vel alvorlig for henne.

Når et forhold utvikler seg slik du beskriver, oppstår det mye usikkerhet hos begge parter. Den usikkerheten blir svært til stede når dere skal ha samleie. Usikkerheten får deg til å spørre om hun har lyst, selv om dere faktisk er i gang. Slike spørsmål er som regel ugunstige for samleie. Spontaniteten og muligheten for å gi seg hen til kjærlighet og sex er best tjent med slike spørsmål i en tidligere fase. Et samleie kan godt innledes med et: Har du lyst til å elske med meg? Spørsmålet er ikke like velplassert når dere for lengst er i gang. Skulle hun miste lysten underveis, er det hennes oppgave å avslutte på en måte som ikke blir altfor smertefull for noen av dere. Du kan ikke passe på henne hele tiden.

Du kan heller ikke ta ansvar for hennes orgasme. Det er ikke først og fremst en trena mann som skal til for en kvinnelig orgasme. Det viktige er at orgasmen er tilgjengelig for henne selv, og det finner hun best ut av ved masturbasjon. Dette siste kan også være ganske gunstig for lysten generelt.

Det er også viktig å være oppmerksom på at ikke alle kvinner er som din kjærestes to venninner. For mange er orgasmen en lite vesentlig del av samleie. Det er nærheten og selve det menneskelige møtet som har størst betydning.
Dere får lese dette sammen og se hvilke tanker og idéer som skapes i dere. Det vil nesten med sikkerhet bidra til at dere lærer noe om hverandre dere enten ikke visste eller i alle fall var ganske usikre på.

Hilsen Esben