P-piller mot PMS

Sliter du med premenstruelle plager før menstruasjon (PMS) som vannansamlinger, økt irritabilitet, appetitt og uren hud, kan p-pillen Yasmin være et alternativ for deg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

P-piller mot PMS
Sliter du med premenstruelle plager før menstruasjon (PMS) som vannansamlinger, økt irritabilitet, appetitt og uren hud, kan p-pillen Yasmin være et alternativ for deg.

Silje Stavik

Mange kvinner sliter med plager i dagene før menstruasjonen, blant annet irritabilitet, vannansamling i kroppen og sterkt økt appetitt. Noen får kortvarige depresjoner. Mange erfarer at p-piller lindrer plagene. Det er gjort forskning som tyder på at den relativt nye p-piller Yasmin kan ha god virkning mot flere av de premenstruelle symptomene som økt irritabilitet, appetitt, vannansamling i kroppen og kviser.
P-pillene kom på det norske markedet for ett år siden. I forbindelse med lanseringen snakket vi med overlege Rolf Kirschner, ved Kvinneklinikken ved Rikshospitalet i Oslo. Han uttalte da følgende:

”En av årsakene til at unge jenter slutter med p-piller i dag, er at de går opp i vekt og får fet hud. Den nye p-pillen kan være et fint alternativ for jenter som slutter med pillene på grunn av dette, og som av forskjellige årsaker ikke tåler andre typer p-piller.

Det tar cirka tre måneder før kroppen viser hvordan den reagerer på en p-pille.

” Å slutte med p-pillen fører ofte til unormale blødninger og graviditet. Derfor er det ikke å anbefale anbefaler å slutte med den p-pillen de bruker nå dersom de føler at den fungerer fint for dem. Dersom du ønsker å skifte p-pillemerke, må du snakke med legen din først, og få oppfølging fra han eller henne.”, uttalte Kirschner.

Den nye p-pilletypen inneholder to hormoner som er varianter av de naturlige hormonene østrogen og progesteron. Den inneholder den samme østrogenvarianten som andre p-piller. Forskjellen er progesteronhormonet, som i Yasmin heter drospirenon. Dette hormonet har kjemiske likheter med et vanndrivende middel. I tillegg er det vist at hormonet kan dempe irritabilitet som forårsakes av at for mye av de mannlige kjønnshormonene testosteron.

Kilde: Tidsskriftet Journal of Women s Health and Gender-Based Medicine

Mozon.no

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!