P-pillen trigger migrene

Kvinner som tar p-piller med østrogen har større sjanse for å få hodepine og migrene, viser en stor undersøkelse fra Trondheim.

Publisert
Sist oppdatert

Det er et kjent problem at endringer i kjønnshormonene hos kvinner kan gi hodepine. Noen kvinner opplever også å få migrene under menstruasjon fordi østrogennivåene faller, skriver Reuters.

Disse kvinnene er i tillegg mer utsatt for å få migrene hvis de tar p-piller med østrogen, hevder Dr. Karen Ægidius ved Glostrup sykehus ved Universitetet i København, som ledet den norske undersøkelsen. Pillene kan firedoble østrogennivået, noe som resulterer i et kraftig østrogenfall under menstruasjon.

Undersøkelsen omfatter 13944 norske kvinner over 20 år. Funnene viser en stor sammenheng mellom kvinner som har brukt eller som bruker p-piller med østrogen og hodepine. Kvinner som brukte p-piller hadde 1,4 ganger større sjanse for å få migrene og 1,2 større sjanse for å få hodepine, enn de som ikke brukte pillen.

Det er imidlertid uvisst hvorfor dette skjer.

- Det er kun noen kvinner som har denne sårbarheten. Det er forskjellige hypoteser på hvorfor. Man mener blant annet at østrogen beskytter mot smerte. Derfor er kvinner som har menstruasjon mer sårbare for smerter, siden østrogennivået er lavt, sier Ægidius til Mozon.

Unngå hodepine
Men det går heldigvis an å avverge sterk hodepine og migrene under menstruasjonen.

- Forskjellige strategier kan anvendes. For et mindre bratt fall i østrogennivå kan man på første menstruasjonsdag og i de neste 2-3 dagene blant annet anvende østrogenplaster. Denne strategien krever regelmessig menstruasjon, og kan med fordel benyttes hvis man tar østrogenholdige p-piller, sier Ægidius.

Hun legger til at en annen strategi er å ta p-piller i lengre perioder, for eksempel i tre måneder og ikke bare i tre uker. Man vil ikke unngå hodepine, men får den kun hver tredje måned. Et annet alternativ er å bruke p-piller som ikke inneholder østrogen, såkalte minipiller.

Dersom du ønsker å ikke påvirke østrogennivået i kroppen din anbefales prevensjonsmidler som spiral, pessar, kondom og minipille.

Her er din prevensjonsguide.

Mennesker som lider av kronisk hodeverk, som migrene, kan få god hjelp av akupunktur.

 

Mozon.no, 06.03.2006

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer