"P-pille" uten bivirkninger

Det kan bli slutt på daglige piller, kvalme og humørsvingninger.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere er nemlig i ferd med å utvikle et nytt prevensjonsmiddel for kvinner, som ikke inneholder hormoner. Mens vanlige p-piller inneholder to hormoner og stopper eggløsningen, tar det nye middelet i bruk helt nye metoder:

Les alt om p-piller her:

Eggløsningen foregår som normalt. Men ved å stoppe en bestemt budbringer fra genene, får ikke eggcellene beskjed om å produsere det stoffet som er nødvendig for at sædcellene skal kunne trenge inn, ifølge BBC News.

- Dette er et veldig interessant prinsipp som er målrettet og ikke-hormonelt. Det elegante er at man ikke endrer genene, eller DNA-et. Man bare stopper genenes budbringer, RNA, forklarer Ole Erik Iversen, professor og overlege ved Kvinneklinikken ved Haukeland Universitetssykehus til DinSide Helse.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Vil ta minst ti år
Flere opplever bivirkninger av p-pillen, og selv om den ifølge Iversen er bedre enn sitt rykte, mener han det er behov for flere alternativer.

- Nye prinsipper med forenkling og forbedring er det man skriker etter. De fleste tåler p-pillen utmerket, men noen tåler den dårlig. Det er typisk de over 35 år, de med blodpropp i familien og overvektige, og disse har behov for et alternativ, sier han.

Selv om p-plaster er et godt alternativ, foretrekker kvinner pillen:

Amerikanske forskerne fra Brigham and Women's Hospital i Bostonm som står bak utviklingen av det nye middelet, håper det vil ha langt færre bivirkninger, men presiserer at forsøkene bare er gjort på mus. De anslår at det vil det ta minst ti år før de kan sette i gang med forsøk på mennesker.

- Det vil helt klart være hinder i veien og det vil ta lang tid, men behovet er der og vi tror vi kan nå målet, sier Dr. Zev Williams til BBC News.

Iversen er også positiv:

- Teoretisk sett er det nye middelet veldig lovende, selv om det gjenstår møysommelige arbeid i videre uttesting, sier han.

Hva med et liv uten mensen? Les mer her:

Stiller seg tvilende
Williams påpeker at det ikke finnes noe prevensjonsmiddel i tablettform som er ikke-hormonelt og reversibelt. Det nye middelet trenger etter planen sannsynligvis bare å brukes noen dager i måneden og kan for eksempel leveres gjennom et plaster på huden.

«Sikkerheten bak denne typen behandling må kartlegges veldig godt.»


Ifølge Steinar Madsen, avdelingsoverlege ved Statens legemiddelverk, forskes det mye på legemidler som påvirker genenes funksjon enten direkte eller indirekte.

Les også: 12 myter om prevensjon

- Jeg stiller meg i utgangspunktet litt tvilende til en slik metode innenfor prevensjon. Sikkerheten bak denne typen behandling må kartlegges veldig godt, og et nytt middel må ha gjennomgått veldig grundige tester før det kan komme på markedet, understreker han.

- Hvorfor er det så vanskelig å finne alternative prevensjonsmetoder?

- Formering er en så viktig biologisk mekanisme at det skal ikke være lett å slå den ut. Det er nesten heller forbausende at det er så lett å slå den ut med de hormonelle medikamentene vi har i dag, sier Madsen.

Les mer i prevensjonssenteret til Lommelegen: