<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer

P-pille påvirker kreftrisiko

P-piller dobler risikoen for livmorhalskreft etter fem år. Den gode nyheten er at risikoen gradvis avtar igjen når du slutter på pillen.

Publisert
Sist oppdatert
Den relativt lille økningen i absolutt risiko for livmorhalskreft er ikke alene noen grunn til ikke å bruke p-piller.- Dette er en veldig god nyhet som vi håper kan bidra til å berolige kvinner i forhold til kreftrisikoen knyttet til p-piller, sier Inger Torhild Gram, professor i forebyggende medisin ved Universitetet i Tromsø.

Gjennom Tromsøundersøkelsen har hun bidratt med materiale til den omfattende studien som samler data fra alle de viktigste forskningsarbeidene på feltet i verden. Data fra 26 land og totalt mer enn 50.000 kvinner er samlet inn og analysert på nytt.

Stadig flere norske kvinner velger p-piller som prevensjon:

Nullstilt etter ti år
Resultatene bekrefter at pågående p-pillebruk øker risikoen for livmorhalskreft og at jo lenger man bruker p-piller, jo mer øker risikoen. Etter fem års bruk er risikoen nesten fordoblet, forteller Gram.

- Når man slutter å bruke p-pillen, går derimot risikoen ned igjen, og etter ti år er den like lav som hos kvinner som aldri har brukt p-piller. Dette er ny kunnskap, understreker Gram.

Det er den internasjonale samarbeidsgruppen International Collaboration of Epidemiological Sutides of Cervical Cancer som står bak studien. Den publiseres i det prestisjetunge tidsskriftet The Lancet i morgen.

Les alt om p-piller her:

- Ikke dropp pillen
Hvert år rammes rundt 270 kvinner i Norge av livmorhalskreft. Det er såpass få at Gram mener frykten for livmorhalskreft ikke bør skremme kvinner fra å bruke p-piller.

- Den relativt lille økningen i absolutt risiko for livmorhalskreft er ikke alene noen grunn til ikke å bruke p-piller. Hvis vi ser på gynekologisk kreft under ett, så er den økte risikoen for livmorhalskreft også mye mindre enn den beskyttende effekten av p-pillebruk på kreft i eggstokk og livmor , påpeker hun.

Du bør heller ikke være redd for p-piller i forbindelse med blodpropp, mener ekspert:

Jo eldre vi blir, jo større er risikoen for at vi skal få livmorhalskreft. Sykdommen er sjelden hos kvinner under 25 år, og gjennomsnittsalderen for når sykdommen inntreffer er 65 år. Derfor er det betryggende å vite at tidligere p-pillebruk utgjør en veldig liten tilleggsrisiko for disse, synes Gram.

- De fleste slutter å bruke p-piller når de er 20-30 år. Når de er 50 år vil det da være mye mer enn ti år siden de sluttet, og da er risikoen tilbakestilt igjen, forklarer hun.

Avgjør kreftutvikling
Ifølge Gram vil studien være med på å øke forståelsen for hvordan livmorhalskreft utvikler seg. Livmorhalskreft skyldes infeksjon med Humant Papilloma Virus ( HPV) som flertallet av seksuelt aktive blir smittet med (betyr det at nesten alle får dette viruset?) .

- Hos noen vil viruset føre til en infeksjon, deretter forstadier til kreft og til slutt kreft, mens andre ikke reagerer på viruset. Vi kan tenke oss at p-piller kanskje kan være avgjørende for hvilken vei utviklingen tar, sier Gram.

I disse dager pågår den sjette Tromsøundersøkelsen. Gram vil derfor også gjerne minne folk som er invitert til å delta i denne undersøkelsen, om at deres bidrag er veldig viktig.

Les også: Dette tør du ikke spørre gynekologen om:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer