P-bot? Ingen vits å klage

Fått en sviende parkeringsbot? Sjekk denne listen før du klager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Parkeringsklage-nemndas sekretariat har laget en liste over parkeringsbøter det ikke nytter å klage på. Dermed håper de å få inn færre meningsløse klager, slik at de kan behandle berettigede klager raskere.

1. Du har parkert på en p-plass for bevegelseshemmede
Glem det. For å kunne stå her må du ha en offentlig parkeringstillatelse for forflytningshemmede, som det heter.

2. Ikke synlig billett
Det nytter ikke å klage hvis billetten ikke lå godt synlig i frontruten. Det hjelper heller ikke om billetten har falt ned på gulvet eller i setet. Som regel tar parkeringsvakten bilde av bilen, og kan dermed bevise at billetten ikke lå godt synlig.

3. Jeg måtte bort og veksle penger til automaten
Sorry, den holder heller ikke. Mange tror at du har tre minutter på deg fra du har satt fra deg bilen og til du eventuelt får bot. Du får en "rimelig frist", heter det, og det betyr alt fra noen sekunder til flere minutter, men det avhenger altså av hvor lang avstand det er til parkeringsautomaten. Og det hjelper ikke at du først måtte bort til kiosken for å veksle penger.

4. Automaten virket ikke
Har du parkert et sted der automaten er ute av drift og bare gått fra stedet, kan du få bot. For å unngå dette, må du legge en lapp i frontruta med beskjed om feilen eller ringe parkerings-operatøren og varsle. Du har dessuten plikt til å benytte en annen parkeringsautomat dersom det finnes flere automater på samme område

5. Skjev parkering/utenfor oppmerket felt
Det nytter heller ikke å klage dersom du har stått parkert utenfor oppmerket felt eller har parkert med ett hjul utenfor feltet/inn i neste felt. Dersom ett hjul var plassert helt utenfor feltet vil du ikke få medhold i klagen din.

6. Utløpt billett
Det hjelper ikke å si at du var på pletten bare noen minutter etter at billetten utløp. Det er kun i nødrettslignende situasjoner at forsinkelser fører til medhold i klagene. Ordinær forsinkelse hos for eksempel lege og tannlege gir ikke grunnlag for medhold.

7. Overskridelse av maks p-tid
Tillatt parkeringstid må overholdes. Det hjelper ikke om du kjøper ny billett etter at den første er utløpt. Du må fysisk flytte bilen til en ny p-plass, og kjøpe ny billett for den nye plassen.

Bare noen selskap

Som om ikke dette var begrensende nok, er det bare noen selskaper du kan klage på; nemlig de som har sagt seg villig til det. En fullstendig liste finner du på Parkeringsklagenemdas nettsider.

Kilde: Forbrukerportalen