Øystein vant toppgevinst i Lotto

Se hva han brukte pengene på.

LOTTOMILLIONÆR BLE GRÜNDER: Øystein Reed Bratten vant én million i Lotto i 2006. Han brukte pengene på å starte opp egen bedrift. Foto: Nfoto.no
LOTTOMILLIONÆR BLE GRÜNDER: Øystein Reed Bratten vant én million i Lotto i 2006. Han brukte pengene på å starte opp egen bedrift. Foto: Nfoto.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Én million høres ganske mye ut, men den forsvinner fort. Faren er at du tror du er veldig rik og får økt forbruk, sier Øystein Bratten til DinSide.

I 2006 vant han toppgevinsten i Lotto, noe som viste seg å være perfekt timing for Bratten, som i 2005 forlot Eurofoto etter en konflikt.

– Jeg tok meg først et friår da jeg vant og tenkte gjennom hva jeg skulle bruke pengene på. Så startet jeg et digitalt fotofirma på internett, Nfoto.no, i 2006, forteller Bratten.

Er det mulig? To ferske lottomillionærer nektet å ta imot premie

Ble fristet til å ta ferie, men...

Gründeren fikk med seg en utvikler på laget, som han omtaler som «mattegeniet». Sammen laget de sin egen programvare som gir kundene store muligheter til å være kreativ på nettet, mener Bratten.

– Men var det ikke fristende å bruke pengene på andre ting da du vant i Lotto?

– Ja, det er jo lett å bruke pengene på hus og ferie, men jeg var fast bestemt på å ikke sløse bort pengene. Det var viktig for meg å ha en egen bedrift og få utløp for egen kreativitet, innrømmer Bratten.

Det valget har han god grunn til å være fornøyd med. I år omsetter selskapet for 16 millioner kroner. Hadde han vunnet 10 millioner kroner, hadde det kanskje vært en helt annen historie.

– Da hadde jeg kanskje sagt "Jeg gidder ikke jobbe lenger" og valgt å dyrke familielivet i stedet. Men én million var et godt bidrag til å realisere drømmen om å få mitt eget selskap, forklarer han.

Ny og spennende tjeneste: Se hvem som har vunnet i Lotto

Slik bruker Lotto-vinnerne gevinsten

Ifølge Norsk Tipping er det ikke veldig vanlig for nordmenn å bruke milliongevinsten på å starte opp en bedrift. Men det er mange drømmer som har blitt realisert.

Magne Vikøren er konstituert kommunikasjonssjef i Norsk Tipping. Her ringer Vikøren en heldig vinner. Foto: Norsk Tipping
Magne Vikøren er konstituert kommunikasjonssjef i Norsk Tipping. Her ringer Vikøren en heldig vinner. Foto: Norsk Tipping Vis mer


– Nordmenn er veldig glad i hjemmene sine. Enten pusser de opp eller bygger på huset, eller så kjøper de nytt. Hus, bil og familie er det som først blir prioritert. Enkelte har jo også bygget seg opp en haug med gjeld, som de velger å kvitte seg med, sier Magne Vikøren, konstituert kommunikasjonssjef i Norsk Tipping.

Og hva er det mest elleville en Lotto-vinner har gjort?

– Jeg hørte om en godt voksen mann som sluttet i jobben, for så å dyrke hobbyen sin: spille gitar. Det var også en mann som tok helikopterlappen, mens en annen gav bort huset sitt. Han løftet det bort med heisekran og bygget nytt hus på tomten, forteller Vikøren.

Han bekrefter at Bratten er blant de Lotto-millionærene som skiller seg ut fra de vanlige.

Kjendisøkonom advarer: – Det er farlig å vinne i lotto!

IKKE sats hus og hjem


Lotto-vinneren selv vil likevel ikke råde alle til å bli gründer. Det er mye du bør tenke gjennom, mener han.

– Min filosofi er: Ikke sats hus og hjem. Det er IKKE verdt det. Jeg vet om flere som har pantsatt huset for 1,5 millioner, og så går drømmen i vasken. Det er ekstra tungt når de har en familie å forsørge, sier gründeren.

For Bratten gikk det to år før han begynte å tjene penger, men hvordan klarte han seg uten inntekt?

– Jeg har en kone som jobber. Du bør ha noen med inntekt i familien for at det skal kunne gå rundt. Som gründer må du være klar over at du kommer til å gå uten lønn i noen år før du begynner å tjene penger, avslutter han.

>>> Prøv Lotto-kalkulatoren!
>>> Når blir du millionær?

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!