Øyet ditt bør lese dette

Passer du på øynene? Mange har et stort forbedringspotensial ...

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en ny amerikansk undersøkelse på 1.000 voksne personer. I denne kommer det fram at mange har lite kunnskap om øyehelse. Og det til tross for at undersøkelsen viste at nesten halvparten bekymrer seg mer for å miste synet enn for å miste hukommelsen eller evnen til å gå eller høre, melder CBS News.

Likevel sier nesten en av tre at de ikke får øynene sine sjekket regelmessig hos en øyelege eller øyespesialist minst annet hvert år. I tillegg tror fire av fem at lesing i dårlig lys er det verste du kan utsette øyene for, mens nesten like mange tror å sitte for nær TV-en er det som er verst for synet.

Visste du at fancy linser kan true synet?

Kan skade øynene
Undersøkelsen, som er finansiert av The American Optometric Association (AOA), viser også at litt over to av tre av de spurte brukte kontaktlinser og/eller at de hadde fått synskirurgi. Blant disse, fortalte nesten fire av fem om uvaner som:

- Bruk av kontaktlinser mens de dusjet, sov eller svømte.

- Brukte kontaktlinser lenger enn det som anbefales.

- 17 prosent av kontaktlinsebrukerne sa de aldri hadde skiftet kontaktlinser.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer


Les mer: Er det trygt med laser?

Ifølge Norges Optikerforbund bruker 410.000 personer over femten år kontaktlinser i Norge, og rundt 2,4 millioner bruker briller. Og tendensene fra den amerikanske undersøkelsen er trolig de samme blant kontaktlinse- og brillebrukere i Norge, ifølge førstelektor og optiker Magne Helland ved Høgskolen i Buskerud.

- Generelt er nok ikke nordmenn flinkere enn folk i andre land det er naturlig å sammenligne oss med, inkludert USA, til å ta vare på eget syn. Ett unntak her er kanskje de som har vært brille- og/eller kontaktlinsebrukere fra ungdomsårene av, mener Helland og utdyper:

- De vil ofte ha bedre kunnskaper om eget syn enn folk flest, og gjennom dialog med sin optiker/øyelege forhåpentligvis ha forstått at en må ta ansvar for egen øyehelse.

Regelmessig oppfølging av egen synshelse bør være minst like naturlig som oppfølging av egen tannhelse, mener Helland.

Dette bekreftes også av Norges Optikerforbund.

- Mange er flinke til å ta vare på synet, men altfor mange unnlater å kontrollere det jevnlig, sier generalsekretær Tone Garaas til DinSide Helse.

- Ting som er langt verre enn dårlig leselys
Det er ting som er langt verre for synet enn dårlig leselys eller å sitte for nær TV-skjermen.

- Det som er mest skadelig for øynene er trolig å forsømme egen øyehelse ved å aldri eller sjeldent få sjekket synet. Hvor ofte synet bør sjekkes varierer litt med alder, tidligere synsproblemer, type briller/kontaktlinser som benyttes, hva en bruker synet til i jobb og hobbysammenheng, eventuelle øyesykdommer i familien osv, sier Helland.

Han sier alle godt voksne mennesker bør få sjekket synet minst med noen års mellomrom.

- Dette både fordi synet endrer seg over tid og ikke minst fordi flere øyesykdommer kommer snikende uten nevneverdige innledende plager eller symptomer, sier Helland.

Han legger også til at det kan være skadelig for øyene å ikke benytte vernebriller ved aktiviteter som kan skade synet, som hagearbeid, oppussing og bruk av fyrverkeri.

Les også: Trygt å bruke linser

Tips til kontaktlinsebrukere
AOA har følgende tips til kontaktlinsebrukere:

- Vask alltid hendene før du skal berøre kontaktlinser.

- Rens alltid kontaktlinsene dine forsiktig slik som du har fått anbefalt fra øyelegen eller spesialist.

- Oppbevar linsene i linsebeholdere.

- Bytt linsebeholder minst hver tredje måned.

- Vask linsebeholderen etter bruk, og la den være åpen og tørr inntil du legger i linsene på nytt.

- Bruk ordentlige produkter til å vaske og oppbevare kontaktlinsene.

- Følg anbefalingene du har fått når det gjelder å bytte kontaktlinser.

- Ta vekk kontaktlinsene før du svømmer eller bader i et varmt badekar.

- Gå til øyelege eller øyespesialist regelmessig for å sjekke synet og linsene.

Helland synes anbefalingene til AOA ser greie ut, men kommenterer at noen av punktene ikke er særlig aktuelle for brukere av endagslinser.

- Et annet viktig råd for linsebrukere er at de daglig bør utføre en egentest ved å stille seg spørsmålene: "Ser jeg godt med linsene?", "føles linsene behagelig å ha på?" og "er alt normalt med øynene mine når jeg ser meg selv i speilet?". Ved eventuelle problemer bør linsene tas ut og linsetilpasseren kontaktes, oppfordrer han.

Tror du dine egne øyne. Les myter og fakta om synet og øyet