Overvektige spiser mer sammen

Har du barn med noen kilo for mye? Venner kan påvirke vekten.

Normalvektige spiser mindre når de spiser sammen med andre, enn det overvektige gjør.  Foto: Colourbox.com
Normalvektige spiser mindre når de spiser sammen med andre, enn det overvektige gjør. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere forskning viser at vi generelt spiser mindre og langsommere når vi er sammen med andre. Men ser vi på overvektige barn som spiser sammen med andre overvektige barn, er situasjonen en helt annen.

I en studie på 9-15-åringer så forskerne at alle barna, uansett vekt, hadde en tendens til å spise mer hvis de spiste sammen med en venn, enn hvis de spiste sammen med noen de ikke kjente.

Men det største kaloriinntaket var blant barna som var overvektige, og som spiste sammen med en overvektig venn, ifølge Reuters Health.

Funnene, som er publisert i tidsskriftet American Journal of Clinical Nutrition, viser hvor stor påvirkning barn har på hverandre når de spiser, og muligens påvirker de også vekten til hverandre.

Les også: Vektøkning er smittsomt. Legger vennen din på deg, gjør du også det

Er barnefedme mishandling?

Samme tendens hos voksne

Det er ikke overraskende at barn spiser mer når de er sammen med venner, enn når de er sammen med ukjente, ifølge studieleder Dr. Sarah-Jean Salvy ved State University of New York. Ifølge henne ser man nemlig samme tendenser hos voksne.

Årsaken kan være at vi blir mer selvbevisste når vi er sammen med folk vi ikke kjenner. I tillegg gir venner oss ”tillatelse” til å spise en viss mengde mat:

- De setter normen for hva som er tillatt, i dette tilfellet hvor man kan spise, sier Salvy.

Unge tror de lever sunt

738 kcal på 45 minutter

I studien så Salvy på 23 overvektige barn og ungdom og 42 normalvektige. De måtte tilbringe 45 minutter sammen med en venn eller en person de ikke kjente. Hvert par ble utdelt spill, puslespill og bøker, i tillegg til boller med potetgull, kjeks, gulrøtter og druer.

Resultatene viser at barna som ble paret med venner hadde et større kaloriinntak enn de som var sammen med ukjente. De overvektige barna konsumerte flest kalorier – 738 kcal i gjennomsnitt. Et overvektig barn som var sammen med en normalvektig venn fikk i seg 444 kcal.

Derfor blir barna tykke og sta

De normalvektige barna konsumerte i gjennomsnitt 500 kcal når de kom sammen med en venn, uansett vekten til vennen.

Salvy bemerker at en annen ny studie viser at det er større sannsynlighet for at voksne personer legger på seg over en 30-års periode hvis de har venner av samme kjønn som er overvektige eller fete. Hun mener vekten påvirkes av det sosiale.

Venner bestemmer drikkevaner

Når det kommer til barn og ungdom, vet man fra før at mange unge følger vennene sine når det kommer til røyke- og drikkevaner. Ifølge Salvy, viser studien hennes at spisevaner til barn også bestemmes av det sosiale nettverket.

Mange unge er tunge

Fordelen med dette, ifølge henne, er at hvis man hjelper et barn med å få sunnere vaner, vil barnet kanskje påvirke sine vennene til å få samme vaner. Nå ønsker hun å forske videre på om man virkelig kan dokumentere at det er en ”smitteeffekt” blant barn når det kommer til spisevaner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer