Overvektig? Virus kan ha skylden

Forskere i USA har funnet nok en årsak til at vi blir fetere og fetere.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere er enige om at det er mange årsaker til at stadig flere mennesker blir overvektige. Overvekt kan blant annet skyldes arv, usunn livsstil, medikamenter, hormonlidelser, spiseforstyrrelser eller en rekke andre sykdommer.

Nå har forskere begynt å smake mer og mer på en ny og kontroversiell årsak: Et virus.

Les også: Overvekt - nåtidens pest?

Flere overvektige med virus
Forskere meldte tidligere denne uken at når menneskelige stamceller ble eksponert for et vanlig type virus endret de seg til fettceller. Og ikke bare forandret de seg, men de lagret også fett, skriver nyhetsbyrået Associated Press.

Forskerne mener at dette kan styrke andre funn som legger skylden for brede midjemål på mer enn bare monsterappetitt og ubrukte muskler.

Mål din liv-hofte-ratio her!

Forskere har i flere år sett på en mulig sammenheng mellom fedme og viruset som heter adenovirus-36. Viruset forårsaker normalt hosting, nysing og forkjølelsessymptomer, men det kan også forstyrre prosessen der næring absorberes. Forskerne har oppdaget at en høyere andel av overvektige personer er infisert med viruset, sammenlignet med normalvektige.

Men på grunn av etiske begrensinger kunne ikke forskerne eksponere testpersoner for viruset, men nøyde seg med det neste beste, ifølge studieleder Nikhil Dhurandhar ved Louisiana State University.

Endret seg til fettceller
De fjernet fettceller fra mennesker som hadde blitt fettsugd. Deretter fjernet de stamcellene fra vevene og eksponerte disse for viruset. Stamceller har evnen til å produsere alle typer nye celler i kroppen - noe som fører til at kroppen kan være i bedre stand til å lege seg selv.

Flere opereres for fedme?

Over halvparten av stamcellene som ble eksponert for viruset forandret seg til fettceller. Bare en liten andel av cellene som ikke var eksponert for viruset gjorde det samme.

Hvis det blir mulig å bekrefte at en av årsakene til fedme er et virus, kan man utvikle en vaksine - kanskje innen fem til ti år, for å hindre at folk blir fete, ifølge Dhurandhar. Han minner imidlertid om at dette ikke vil hjelpe de som allerede er fete.

Les også: Tester vaksine mot fedme

Ikke glem fysikkens lover!
Andre eksperter synes de nye funnene er spennende, men er bekymret for at det vil føre til at flere vil skylde på viruset, når dette kanskje bare er en av grunnene til overvekt.

- Årsaken til overvekt er den samme for alle: Du spiser mer enn du forbrenner. Du kan ikke komme deg unna fysikkens lover, sier Dr. Samuel Klein ved Washington University School of Medicine, som legger til at mange faktorer kan bidra til overvekt, inkludert virus, men dette veier mindre enn årsaker som gener og spisevaner.

Her hjemme synes klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Østberg Landaas ved DinKost.no også at studien er interessant.

- Dette viser nok en gang hvor mange faktorer som er med å påvirke vår endelige helsetilstand. Men selv om våre gener og eventuelt viruseksponering kan gi økt risiko for å utvikle overvekt, er ikke dette ensbetydende med at man nødvendigvis behøver å bli overvektig. De aller fleste kan oppnå en sunn kroppsvekt ved å balansere energiinntak i forhold til energiforbruk, sier hun til DinSide Helse.

Hun legger til at dette også gjelder for de som er disponert for å legge på seg lett.

- Forskjellen er bare at sistnevnte må være mer bevisst på å legge inn daglig aktivitet og begrense matutskeielsene. Det kan føles urettferdig, men samtidig betyr det jo at livsstilsendringer nytter også for de som er disponert for overvekt, sier hun.

Andre forskere mener dette viser at overvekt og fedme er mye mer komplisert enn man tror. Det er lett å skylde på fastfood og for mye TV-titting som årsak til fedmeepidemien.

Les også på Lommelegen: Hvorfor blir vi overvektige?

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!