Overvekt kan trigge psoriasis

Overvekt kan øke risikoen for psoriasis, ifølge ny forskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du overvektig? Da er du kanskje også mer utsatt for å få psoriasis, viser ny forskning.
Det er en studie fra Harvard University i Boston som viser dette.

Psoriasis er en hudsykdom, vanligvis med skjelldannelser som dekker en sår hudoverflate. Den kan være en stor belastning for den som rammes, men forskerne forstår mer og mer av sykdommen:

Tidligere studier har vist at folk med psoriasis har høyere forekomst av fedme og metabolsk syndrom, som er risikofaktorer for diabetes og hjertesykdom. Men det har ikke vært klart om overvekt kan øke en persons risiko for psoriasis. Nå tror forskere at det er slik.

Les også: Solen gjør deg frisk:

40 prosent økt risiko

I den nye studien, som har vært publisert i tidsskriftet Archives of Internal Medicine, så forskerne på data fra nesten 79.000 kvinner. De fant at kvinner som var overvektige i utgangspunktet hadde 40 prosent større sannsynlighet enn de normalvektige til å utvikle psoriasis de neste 14 årene.

Les også: Plei tørr hud:

Sannsynligheten var noe høyere for meget overvektige kvinner, mens de som var sykelig overvektige hadde nesten tre ganger så stor sannsynlighet som de normalvektige til å utvikle hudsykdommen. Ifølge forskerne kan noe av forklaringen være at overflødig kroppsfett utløser en overproduksjon av spesielle betennelsessubstanser i kroppen.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer


Man regner med at mellom to til fire prosent av verdens befolkning har psoriasis, og ca 120.000 nordmenn er rammet. Forskerne, deriblant dr. Arathi R. Setty, påpeker at vekttap kan være et potensielt mål også for behandling av psoriasis. De viser til at det har vært rapportert om tilfeller der svært overvektige pasienter ble kvitt problemene etter vellykket vekttapsoperasjon.

Les også: Nyere behandling av psoriasis:

- Må være genetisk disponert

Professor Thomas Ternovitz ved Hudavdelingen på Stavanger universitetssykehus mener studien er god.

- Den er meget stor, og den bekrefter nåværende mistanker om at overvekt kan trigge psoriasis, sier Ternovitz til DinSide Helse.

Han understreker imidlertid at overvekt i seg selv ikke kan utløse psoriasis.

- Det må være en genetisk disposisjon tilstede. Deretter finnes det flere faktorer som kan være selve utløseren, og overvekt er en av dem. Andre slike faktorer kan være stress, infeksjoner eller traume, forklarer han.

Både Ternovitz og forskerne selv påpeker at studien har noen svakheter: Diagnosen var ikke stilt av en spesialist, og resultatene ble ikke sjekket opp mot genetikk.

Les også: Slutt å klø:

Kilder: Archives of Internal Medicine, Reuters, www.psoriasis.no.