Overvekt gir barn astma

Det er en klar sammenheng mellom overvekt og utvikling av astma hos barn. Det viser en amerikansk undersøkelse av over 3.700 skolebarn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utvikling av astma hos barn kan skyldes flere faktorer. Eksponering for tobakksrøyk før og etter fødsel, feil kosthold og infeksjoner har tidligere blitt knyttet opp mot dette problemet. Nå viser det seg også at det er en klar sammenheng mellom astma og overvekt hos barn.

Rammer gutter hardest
Den amerikanske undersøkelsen har overvåket 3792 skolebarn mellom 7 og 18 år over en femårs periode. I løpet av perioden registrerte forskerne 288 nye tilfelle av astma hos barna. Og blant de som var overvektige var risikoen for å utvikle astma over 50% høyere enn hos barn med normal kroppsvekt.

Det er særlig overvektige gutter som blir oftest rammet av astma, blant jentene er denne sammenhengen svakere. Det er også barn uten andre allergier som settes i sammenheng med økt risiko, den samme effekten ble ikke målt blant barn som allerede hadde allergier.

Viktig kunnskap
- Dette er et viktig skritt i retning av å få en bedre forståelse for hvordan astma utvikles hos barn. Astma er en omfattende trussel mot barnas helse og velvære og rammer noen områder over 25% av ungdommen.

- Våre funn støtter antakelsen om at overvekt er en direkte årsak til utvikling av astma, ikke et resultat av at barn med astma bare beveger seg mindre, sier doktor Frank D. Gilliland som har ledet undersøkelsen ved University of Southern California.

Mozon 23.09.2003

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!