Overvekt - nåtidens pest?

- Hvis vi ikke gjør noe nå kan overvekt få like alvorlige konsekvenser som det pesten fikk for mange hundre år siden, sa eksperter på en konferanse denne uken.

På verdensbasis har 200 millioner mennesker diabetes. I EU har 25 millioner mennesker livstilssykdommen diabetes type 2. Man antar at fra 2000-2025 vil forekomsten av diabetes øke med 25 prosent hos menn og 50 prosent hos kvinner.

I Norge er én av fire menn og kvinner mellom 16 og 79 år overvektige, med kroppsmasseindeks (BMI) over 27. Andelen svært overvektige, med BMI over 30, er 9 prosent og andelen overvektige barn og unge er mellom 10 og 20 prosent.

I USA har problemene med fedme tatt enorme proporsjoner. 71 prosent av mennene, 62 prosent av kvinnene og 30 prosent av alle amerikanske barn regnes nå som overvektige.

Hva er din BMI?

Denne uken møttes ledende eksperter fra Europa og USA i Brussel for å snakke om vårt forhold til sukker og søtningsstoffer. Vi vet hva som gjør oss fete, vi vet hvordan vi skal holde vekten, men vi vet bare ikke hvordan vi skal overtale folk til å gjøre noe med det, sa de.

Budskapet er at vi må bli bedre til å styre inntaket av søt mat i forhold til den livsstilen vi lever. Hvis ikke forventes det å være rundt 100 prosent overvektige i USA innen 2040, sa ekspertene.

Målet med konferansen er å utvikle tiltak og gjøre folk i bedre stand til å ta kloke ernæringsvalg, som bidrar til å redusere helseproblemer forbundet med overvekt.

- Vi klarer å forvalte pengene våre, forholdet vårt, huset vårt og tennene våre. Hva med å snu diskusjonen? Folk bør bli like flinke til å styre kaloriinntaket sitt, sier K. Dun Gifford, som er president i den amerikanske kostholdsforeningen Oldways, som arrangerte konferansen. Han tror overvekt kan få like alvorlige konsekvenser som det pesten på 1300-tallet hadde fikk.

Det var en samlet enighet om at verken Atkins, karborestriksjoner eller Zone-dietten er løsningen og er ”dumme dietter”.

- Dumme dietter
- Det handler ikke om å kutte ut sukkeret, men å forvalte det riktig. Det handler om sakte endringer og å kontrolle mengden med mat på tallerkenen. Man må ta ett skritt av gangen. Man trenger ikke ha mål om å bli tynn, men om å bli sunnere, sier John Foreyt, professor ved Baylor College of Medicine i Houston, USA og minner om viktigheten av trening for å gå ned i vekt og for å fremme helse.

Han mener den vestlige livsstilen er årsaken til problemet og viser til utviklingsland der det er lite overvekt.

Foreyt mener det sunneste kostholdet er middelhavsdietten, med mye fisk, olivenolje og til og med litt rødvin. Han mener det er viktig å sette pris på maten, kose seg med den og ikke gjøre maten til din egen fiende.

Forskerne påpekte også at det blir enklere og enklere for forbrukere å innta mat med mindre sukker.

- Nå er det lettere enn noen gang å tilfredsstille søtbehovet samtidig som man kontrollerer kaloriinntaket, sier Dan Gifford og viser til det store markedet for produkter med redusert sukkermengde og sukkefrie varer.

Dette er noe Coca Cola naturligvis også er opptatt av.

Salget har eksplodert
- Debatten rundt søtstoffer og aspartam spesielt har ikke vært balansert. Vi ønsker å bidra til at faktabasert informasjon spres til norske forbrukere. I praksis betyr det at vi kommuniserer aktivt rundt søtstoffer, både på nettsider, i media og gjennom relevante arenaer som konferanser og kurs, sier Stein Rommerud, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Coca Cola Norge.

I følge Rommerud har salget av sukkerfrie drikker eksplodert de siste årene. I dag er cirka 40 prosent av alle produktene de selger i Norge sukkerfrie. For tre år siden var det kun 20 prosent.

Spørsmålet nå er om deltakerne på konferansen, som blant annet besto av beslutningstakere fra Europakommisjonen og EU og ledende eksperter innen ernæring, kosthold og mattrygghet tar oppfordringen videre fra foredragsholderne.

I følge WHOs anbefalinger skal mengden med tilsatt sukker som inntas ikke overstige 10 prosent av det daglige kaloriinntaket. Det vil si 50 gram for en person som får i seg 2000 kalorier om dagen.

Amerikanere får i seg 82 gram om dagen.

 

Mozon.no, 23.06.06