Overvåkningen forhindrer kortsvindel

– Avanserte systemer avverger svindel for flere titalls millioner, forteller bransjen.

Bankene følger med i bakgrunnen hver gang du drar kortet ditt Foto: Per Ervland
Bankene følger med i bakgrunnen hver gang du drar kortet ditt Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Banker og kortselskaper er på jakt etter unormal aktivitet når de skal stoppe svindlerne. I sikkerhetssystemene ligger det derfor formler som utløser alarmen.

Wilhelm Wisbech, Country Manager i Visa Norge, vil helst ikke avsløre for mye om hvordan de jobber. Men han forsikrer at alle Visa transaksjoner blir overvåket, enten av Visa eller bankene selv. Det er nemlig bankene som bestemmer hvor finmasket sikkerhetssystemet skal være.

Mistenkelige transaksjoner

Storebrand letter litt på sløret, og oppgir i en pressemelding at følgende er typiske tegn til svindel:

  • Kortet brukes to steder samtidig. For eksempel i Bodø kl. 16 og i New York kl. 18 samme dag.
  • Mistenkelig bruk på brukersteder som er registrert med svindel tidligere.
  • Gjentatte belastninger ved samme brukersted.
  • Unormalt store transaksjonsbeløp dobbeltsjekkes med kortholderen.

Hvis det oppdages uregelmessigheter på kontoen din, kan du regne med en telefon fra banken. Torgeir Kristiansen, direktør kommunikasjon og samfunnsansvar i Evry, har selv opplevd å få en slik telefon.

– Da jeg bekreftet at jeg ikke hadde handlet på det aktuelle stedet, ble kortet sperret umiddelbart. Og selv om svindlerne hadde rukket å misbruke kortet, ble heldigvis omfanget begrenset, sier Kristiansen.

Overvåkningssentralen passer på

Og det er nettopp Evry som er den ledende leverandøren av kortovervåkning til norske banker. Fra overvåkningssentralen i Mo i Rana jobber over 100 ansatte med kortbaserte tjenester.

– Vi har dedikerte team som jobber døgnkontinuerlig med kortovervåkning, forteller Kristiansen. Systemet er programmert slik at bestemte triggere utløser alarmen. Når varsellampen går, gjøres en manuell etterkontroll av transaksjonen.

Det er altså summen av avanserte systemer og dyktige fagfolk som stopper svindlerne. Men svindlerne tar stadig i bruk nye metoder og flytter seg fra land til land.

– Vi må hele tiden utvikle systemene våre og de ansatte må være godt oppdatert på trender. Helst skal vi jo ligge litt i forkant, avslutter Kristiansen.

Bankene sparer millioner

Det er først og fremst banken din som unngår milliontap på at svindelen blir avverget. Evry har tidligere rapportert at de alene sparer sparer bankene for rundt 60 millioner kroner i året. Et tall de anslår har økt, blant annet på bakgrunn av regionsperren de har utviklet. Denne funksjonen gjør at du selv kan legge inn begrensninger på hvor kortet kan brukes.

Som forbruker har du for øvrig gode rettigheter når du bruker kort. Har du ikke opptrådt uaktsomt og opplever at kortet blir misbrukt etter å ha blitt kopiert eller stjålet, dekker banken eller kortutsteder tapet.

Slik fordeles ansvaret mellom deg og banken din:

Husk allikevel dette

Selv om bankene gjør sitt for å passe på kontoen din, er det lurt å ta noen forhåndsregler selv også:

  • Lær deg pinkoden utenat og skjul den godt når du bruker kortet. Kikk over skulderen-svindel er fortsatt utbredt.
  • Bruk kredittkort, spesielt på utenlandsreiser og ved netthandel. Blir du utsatt for svindel er ikke pengene trukket direkte fra din konto.
  • Gjør det til en god vane å sjekke kontoutskriften eller nettbanken ofte.

Les også: Nettbanken avslører om du ble lurt i ferien

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer