Overvåken?

Uskarpe bilder av den nybakte Lotto-millionæren ble offentliggjort i går. VG sladdet bildet slik at mannen var ugjenkjennelig. Likevel reagerer Datatilsynet.

De peker på at videoopptakene ikke skulle vært levert til mediene uten mannens samtykke. Sladdingen spiller ingen rolle, sier Datatilsynet og forventer å bli tatt på alvor.

Temmelig

Vinneren av 9,6 millioner er nok i lykkerus over gigantgevinsten. Slikt kan ikke tolereres i Norge. Her skal lovene følges.

- Er dette virkelig nødvendig?

- Vil du le av dette, må du le av lovene, ikke av oss. Personopplysningsloven sier at mannen skal godkjenne utleveringen. At bildene er sladdet, har ingenting å si, sier informasjonssjef Hege Njaa Rygh i Datatilsynet.

Flere og flere

Innehaveren av Birkelundens Ost og Delikatesse på Grünerløkka i Oslo hadde nok ikke forventet å få selveste Datatilsynet på nakken.

En gigantisk lottogevinst gir god reklame. Alle burde glede seg her - vinneren, kommisjonæren, Norsk Tipping og folk flest. Men altså ikke Datatilsynet.

- Jeg ser at dette kan virke spissfindig, men vi mener det er viktig å fokusere på at slike videoopptak, som det blir flere og flere av i samfunnet, ikke kan publiseres uten videre.

Tenk hvis vi uvilkårlig skulle offentliggjøre videoopptak fra fuktige julebord nå før jul, sier Hege Njaa Rygh.