Overtid er farlig

Overtid på jobben øker risikoen for skader og sykdom med over 60 prosent, viser en ny undersøkelse.

Tvinger sjefen deg til å jobbe overtid nå igjen? Da bør du printe ut denne artikkelen og forklare hvorfor du fortjener å gå hjem til avtalt tid.

En amerikansk undersøkelse viser nemlig at overtid på jobben øker risikoen for skader og sykdom med over 60 prosent.

Direkte årsak
Forskerne ved University of Massachusetts i USA har sett på informasjon om 110.000 arbeidstakere i perioden 1987 til 2000. Tallene viser tydelig at overtid øker risikoen for skader, uavhengig av andre faktorer som kjønn, alder eller hvor farlig arbeidsplassen er i utgangspunktet.

- Resultatene av denne undersøkelsen viser at lange arbeidsdager ikke er farligere bare på typisk risikable arbeidsplasser. Våre funn bekrefter hypotesen om at overtid er en direkte årsak til ulykker og skade gjennom at arbeiderne blir slitne og mer stresset, sier forskeren Allard Dembe til BBC News.

Undersøkelsen er publisert i fagmagasinet Occupational and Environmental Health journal.

Ikke overraskende
Ved kontoret til LO er man ikke påfallende overrasket over sammenhengen mellom overtid og høyere risiko for skader.

- Dette er jo ganske logisk slik vi ser det. I forhold til helse, miljø og sikkerhet på arbeidsplassen er det et klart mål for oss å få skjerpet reglene for overtid i arbeidslivet, sier rådgiver Marianne Svendsli ved LO til Mozon.

Hun får også støtte fra rådgiverne i sine britiske kolleger ved Trade Union Congress.

- Det er åpenbart at lange arbeidsdager ikke er bra for deg. Og det er viktig å forstå at det også setter andre mennesker i fare.

- Om du blir innblandet i en ulykke på jobben eller etter arbeidstid som skyldes at du er utslitt, kan det også få konsekvenser for andre. Arbeidsgivere må innse at det er i deres egen interesse å unngå å presse ansatte til mye overtid, sier rådgiver Paul Sellers til BBC News.

 

Mozon.no, 19.08.2005