Overgangen før overgangen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overgangen før overgangen
Nedtellingen til overgangsalderen eller menopausen kan starte allerede før du fyller 40. Du har mindre sjanse for å bli gravid, og du kan få symptomer som hetetokter og humørsvingninger.
Av Hanna Hånes
Overgangsalderen eller menopausen er ikke noe som plutselig er der når menstruasjonen forsvinner. Forandringene har da pågått i årevis. Noen merker ikke noe til det, andre får hele registeret av symptomer: Uregelmessig menstruasjon, hetetokter, nattsvette, søvnproblemer, humørsvingninger, energimangel, depresjon, tørre slimhinner, nedsatt sexlyst, etc Har du utsatt tidspunktet for barn, kan det plutselig bli for sent; du innhentes av den biologiske klokka.
Fra 35 år
- For noen kvinner starter begynnelsen på overgangsalderen allerede ved 35 år. Da kommer de første symptomene, sier gynekologen og forfatter av boka Forandringen før forandringen , dr Laura Corio, som arbeider ved at Mount Sinai Medical Center i New York, USA. Boken er utgitt på engelsk.
Evnen til å bli gravid faller i sluttene av 20-årene. Har du blitt 35 eller 37 før du forsøker å få ditt første barn, kan det bli vanskelig. Eggkvaliteten er ikke den samme som ti år tidligere.
Svingende østrogenproduksjon
Du kan fortsatt menstruere, likevel får du hetetokter og tørre slimhinner. Årsaken er svingninger i østrogenproduksjonen, slike svingninger kan forekomme selv om blodprøver viser seg å være normale. Ved eggløsningen kan det være at ingen egg er modne, du får mensrtuasjon uten eggløsning.
Svingninger i østrogennivået kan også påvirke humøret. Når østrogennivået er høyt, er det også mer serotonin, dopamin og andre av de humørstyrende signalstoffene i blodet. Når østrogen innimellom faller, faller også nivået av disse signalstoffene.
En før-menopausen humørsvingning er ikke nødvendigvis en depresjon, sier Corio. - En kvinne som har problemer med søvnmangel, energiløshet, vektøkning, konsentrasjon og nedsatt sexlyst kan få diagnosen lett depresjon, mens den egentlige diagnosen er peri-menopause.
I andre tilfeller kan nedsatt østrogenproduksjon forverre andre problemer. For eksempel kan nedsatt produksjon av stoffskiftehormonet thyroksin gi depresjonslignende symptomer og uregelmessig blødninger. Østrogenmangel i tillegg vil forverre disse symptomene. Corios kollega, Elizabeth McGee, legger til at en blodprøve for å måle nivået av østrogen og thyroksin ofte kan være på sin plass før legen skriver ut et antidepressiv.
Stress mindre!
Helseproblemer som beinskjørhet, hjertekarsykdommer og kreft begynner i økende grad å viser seg når kvinnen passerer 40. En forebyggende livsstil er derfor særlig viktig.
Kvinner har ofte også ekstra oppgaver i denne perioden av livet, med gamle foreldre, tenåringsbarn og andre familiemedlemmer som krever ekstra innsats i tillegg til en fulltidsjobb. Kvinner i 40- og 50-årene opplever derfor ofte flere stressfaktorer i sitt daglige liv.
- Ikke være en martyr. Du kan ofte lindre før-menopauseplagene ved hjelp av mosjon, god ernæring, kosttilskudd, urter og røykestopp, sier Corio.
- Østrogentilskudd og annen hormonbehandling kan ofte være til god hjelp. Dessuten: Pass på vekten og la ikke den bli et tilleggsproblem, sier hun.
Mozon.no