Østrogen mot depresjon

Hormonplaster med østrogen motvirker ikke bare hetetokter og tørre slimhinner. En ny studie viser at plasteret også kan heve en depresjon.

Østrogen mot depresjon

Hormonplaster med østrogen motvirker ikke bare hetetokter og tørre slimhinner. En ny studie viser at plasteret også kan heve en depresjon.

Mange endringer i kjønnshormoner påvirker humøret, det har mange kvinner erfart i forbindelse med premenstruelel plager, etter fødsel og i forbidnelse med overgangsalderen. Nå har ameriaknske leger undersøkt om hormontilskudd rett og slett kan brukes som antidepressivt middel.

I alt fikk 50 kvinner med depresjon hormonplaster i tre måneder, de hadde ulike depresjonsplager, noen hadde alvorlig depresjon. Alle kvinnene var i overgangsalderen. Plasteret inneholdt østrogen i form av beta-estradiol. Halvparten av kvinnene fikk plaster uten hormoner for å kunne sammenligne virkningen.

Hos 70 prosent av de som fikk ekte hormonplaster, letnet depresjonen. Bare 20 prosent av de som fikk uvirksomt plaster ble bedre. Studien er publisert i tidsskriftet Archives of General Psychiatry.

Dette er den første studien der østrogen er gitt mot depresjon såkalt dobbelt blindt, verken lege eller pasient visste hvem som fikk virksomt plaster. Leder for studien, dr Claudio de Novaes Soares, Harvard Medical School, Boston, sier til nyhetsbyrået Reuters at nye, større studier trengs. I første omgang kan legen anbefale kvinner å prøve prøve østrogenbehandling i forbindelse med overgangsplager og depresjon. Hvis ikke dette virker, kan man så eventuelt legge til et antdepressivt middel i tillegg. HH, mozon.no 20.06.2001.

Artikkelen fortsetter under annonsen