Østrogen holder hjernen ung

Kvinner som bruker østrogentilskudd, holder seg åndsfriske lenger, de unngår depresjoner og bevarer intelligensen bedre.

Østrogen holder hjernen ung

Kvinner som bruker østrogentilskudd, holder seg åndsfriske lenger, de unngår depresjoner og bevarer intelligensen bedre.

I dag er det mulig å bruke østrogentilskudd fra overgangsalderen til man dør. Ekspertene diskuterer hvor lurt dette er i forhold til kreft og hjerte-karsykdom. Men når det gjelder å holde hjernen ung, ser det ut til at østrogen kan ha stor betydning. Det viser en ny studie på 2000 amerikanske kvinner. De var alle over 65 år og ble fulgt i tre år. Underveis ble depresjoner og såkalt kognisjon registrert. Kognisjon kan enkelt sies å være evnen til konsentrasjon og logisk resonnement.

Kvinner som fortsatt brukte østrogen ble sammenlignet med dem som ikke gjorde det. Resultatene viste at østrogengruppen kom klart best ut. Særlig var forskjellene klare for kvinner over 85 år. I så høy alder var østrogenbrukerne mer åndsfriske enn de andre.

Studien er publisert i tidsskriftet Neurology. Forskerne kommenterer at de 2000 kvinnene tilhørte alle en religiøs menighet, de verken røykte eller brukte alkohol, som begge deler kan virke nedbrytende på hjernens blodårer og celler. Forskerne tar derfor forbehold om at østrogen kanskje ikke er like virksomt for kvinner som har andre levevaner. Nye studier er på vei der det undersøkes om østrogentilskudd kan hemme utvikling av demenssykdommer som Alzheimers sykdom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

HH, mozon.no 18.12.2001.