Ørevoks skal ikke fjernes slik

Legene anbefaler at du dropper bruk av Q-tips når du skal fjerne ørevoks.

Sliter du med mye ørevoks? Du er ikke den eneste. En 26-årig kvinne skriver følgende til Lommelegen:

«Jeg har så mye ørevoks, som klør og er ubehagelig. Jeg prøver å rense ørene med Q-tips regelmessig, men klarer ikke å bli kvitt plagene. Hva skal jeg gjøre?»

- Dropp bomullspinner!

- For det første bør du slutte å bruke bomullspinner! svarer lege Kåre Moen.

- De har en tendens til å trykke ørevoksen sammen og lenger innover i øregangene. I tillegg kan de irritere huden i øregangen slik at det faktisk lages mer ørevoks. De gjør som regel vondt verre, sier legen.

Forklaring på ørevoks

Skyll, ikke pirk

Hvordan fjerner du ørevoks?

Bruker du bomullspinner i øret? (Avsluttet)
Ja(86%) 3668
Nei(14%) 614
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Moen anbefaler øreskylling for å fjerne voksen.

- Det er ofte den enkleste og mest skånsomme måten å fjerne ørevoks på. Du får kjøpt øreballong til dette bruk på apoteket, og du kan skylle deg selv hjemme. Hvis du synes det er vanskelig, eller hvis du ikke lykkes med å få ut ørevoksen, kan du avtale time til øreskylling hos legen din.

- Uansett bør du på forhånd dryppe deg i øret med matolje et par-tre dager. Matoljen hjelper til med å løse voksen fra huden i øregangen. Den kan sitte svært godt fast noen ganger, sier Moen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så mange tilstår at de spiser busemenn
Derfor piller du nese

Kløe, ubehag og smerte

Både Moen og lege Cecilie Arentz-Hansen understreker at ørevoks er normalt, og den bare bør fjernes hvis den gir plager.

Eller hva med navlelo?

Vanlige plager er kløe, ubehag eller smerte fra øregangen. Hvis øregangen tettes helt igjen på grunn av overdreven Q-tipsbruk får du dottfølelse i øret, og hørselen blir dårlig.