Illustrasjonsfot: Coourbox.com
Illustrasjonsfot: Coourbox.comVis mer

Øresus rammer rockerne

Rockemusikere har oftere øresus enn andre, viser en ny norsk samlestudie.

Rocker du med propper? I så fall er du ikke alene:

Likevel forekommer både øresus (tinnitus) og overfølsomhet for lave eller moderate lydnivåer (hyperacusis) klart oftere hos rockemusikere enn i befolkningen for øvrig.

Det er konklusjonen til rockemusiker og medisinstudent Carl Christian Lein Størmer og overlege Niels Christian Stenklev ved universitetssykehuset i Tromsø.

I en samlestudie har de sett på hørselstap, øresus og lydoverfølsomhet hos rockemusikere. De har gått gjennom sju internasjonale undersøkelser om rock og hørselstap:

- Rockemusikere synes å ha økt risiko for å utvikle hørselsskader, konkluderer forskerne med i artikkelen som står på trykk i siste utgave av Tidsskrift for den Norske Lægeforening.

Bedre høyttalere

Cirka 600 000 personer i Norge har øresus i en eller annen form, ifølge Hørselshemmedes Landsforbund. Helse- og omsorgsdepartementet har nå lovt bedre behandling mot øresus:

Den norske undersøkelsen viser også økning i tap av hørsel blant rockere. Forekomsten av hørselsskade totalt, det vil si tinnitus, hyperacusis og hørselstap varierer fra fem prosent i 1978 til 74 prosent i 2003. Forskerne tror dette kommer av utviklingen av bedre høyttalersystemer som gjør det mulig å spille høyere uten at lyden forvrenges.

Et annet hovedfunn i undersøkelsen fikk imidlertid forskerne til å stusse: De fant nemlig også data som antyder motstandsdyktighet mot støyskade hos rockemusikerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trener opp hørselen

- Flere data i undersøkelsen viser at det kan virke som om det gir en slags treningseffekt i å utsettes for gjentatt støyeksponering, sier Størmer til Mozon.no.

En dansk studie viser blant annet at en gruppe som hadde vært mer eksponert for lyd, var mer beskyttet mot hørselstap enn en gruppe som plutselig skulle bli utsatt for høy lyd.

- I en annen studie så vi at en gruppe rockemusikere som hadde holdt på i 16 år ikke forandret hørsel i løpet av de årene, forklarer Størmer.

- Ikke kast øreproppene!

Det betyr ikke at man kan kaste øreproppene, understreker studenten.

- Nei, på ingen måte. Tendensen er at rockemusikk gir en økt risiko for hørselsskader. Men litteraturen er ikke entydig, og det betyr at vi må forske mer, sier Størmer.

Han bruker alltid ørepropper på scenen med bandet Turdus Musicus og har aldri hatt problemer med hørselen.

Studien viser også til at flere tidligere undersøkelser har vist forbigående hørselstap og tinnitus hos publikum og ansatte ved rockeklubber. Hørselshemmedes Landsforbunds Ungdom vil nå forebygge hørselsskader blant publikum og drar snart på festivalturné med gratis ørepropper:

Bildet på forsiden viser bandet Turdus Musicus fra en av deres konserter på Mono i Oslo i helgen. I front ses vokalist Carl Christian Lein Størmer, hovedforfatter av undersøkelsen. Fotograf: Daniel Mikkelsen.