Optimister lever lengre

En amerikansk studie viser at folk med en positiv holdning til det å eldes, lever lengre.

Publisert
Sist oppdatert

I studiet har forsere fulgt en rekke mennesker på femti og eldre i gjennomsnittlig 23 år, og testpersoner som viste en positiv holdning til det å eldes viste seg å leve gjennomsnittlig syv år lenger enn de med et mer pessimistisk syn på det.

Studiet, som har foregått i en by i Ohio, hadde 338 menn og 322 kvinner i alderen 50 og oppover blant forsøkspersonene. I 1975 ble deltagerne spurt om å gradere en rekke utsagn i forhold til sin egen holdning. Utsagnene kunne være: Ting blir verre ettersom jeg blir eldre , Jeg har like mye energi som i fjor , Når man blir eldre, blir man mer ubrukelig . 23 år senere ble resultatene sammenlignet med overlevelsesraten siden den første undersøkelsen.

Sammenlignet med folk som så det å bli eldre i et negativt lys, levde folk med et positivt syn i gjennomsnittlig 7,5 år lenger. Med i dette resultatet var det også innregnet andre faktorer som kan påvirke leve aldermen, eksempelvis: alder, kjønn, sosioøkonomisk status, ensomhet og generell helse.

Det viste seg at en optimistisk holdning til det å bli eldre, faktisk kunne være den sterkeste faktoren blant en rekke sunne vaner som forlenger levealderen. Til sammenligning, kan man fra annen forskning trekke at lavt blodtrykk og kolesterol-nivå kan forlenge livet med 4 år, mens andre sider ved en sunn livsstil, som mosjonering og ikke-røyking, kan vise seg og løegge til 1-3 år på levealderen.

Men selv om optimisme kan forlenge livet rådes det allikevel ikke til å gi blaffen I dietten eller legge bort treningsutstyret og tur-skoene.

Det ble også understreket at det også kan være mange faktorer som spiller inn, men at en positiv holdning og en sterk vilje til å leve er bra.

Et pessimistisk livssyn er en stressfaktor for hjertet og kan påvirke mange biologiske funksjoner. Et optimistisk hjerte takler stress bedre.

En sterk vilje til å leve kan sees som et regnestykke der de positive sidene ved å leve veier opp for de negative.

(Kilde:Reuters Health)

Mozon.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer