Optimister får lettere prøverørsbarn

Hvis du har evne til å slappe av og ikke stresse, er det større sjanser for at prøverørsbehandlingen lykkes. Stress reduserer mulighetene.

Optimisme gir økt sjanse for prøverørsbarn
Hvis du har evne til å slappe av og ikke stresse, er det større sjanser for at prøverørsbehandlingen lykkes. Stress reduserer mulighetene.

Prøverørsbehandling innebærer en omfattende prosess med blodprøver, hormonbehandling, uthenting av egg og innsetting av ubefruktede egg. Stress som er knyttet til barnløsheten kan øke ytterligere gjennom de medisinske prosedyrene rundt prøverørsbehandlingen. Nå har amerikanske forskere funnet av kvinner som ikke blir stresset i forbindelse med prøverørsbehandlingen, de lykkes i langt større grad med å bli gravide og føde et barn. Faktisk lykkes de nesten dobbelt så ofte som stressede kvinner.

I studien fikk 151 kvinner som undergikk kunstig befruktning, spørsmål om følelser og sinnsstemning, hvilken støtte de fikk og hvordan de mestret behandlingsperioden. Kvinnene fikk enten behandling med vanlig in vitro fertilisering (IVF) eller de fikk egg og sæd satt inn samtidig i egglederne, såkalt GIFT-behandling.

Hos de kvinnene som hadde høyest stressnivå da behandlingen startet, var det færre egg å hente ut og færre egg som ble befruktet, sammenlignet med kvinner som ikke opplevde stress. Følelsen av sinne, negativ innstilling til behandlingen og depresjon ga også færre egg.

Kvinner som på et tidspunkt ønsket å avbryte behandlingen og hadde skyldfølelse for det, men som likevel ble gravide, fødte barn med lavere fødselsvekt enn optimistisk innstilte kvinner. Kvinner som sa de ville gjøre hva som helst for å få barn, hadde fem ganger økt sjanse for å føde flerlinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne bak studien sier til nyhetsbyrået Reuters at leger bør gi kvinnene råd om stressmestring og hvor de kan få kontakt med støttegrupper. Akkurat hvordan stress påvirker fruktbarhet og svangerskap er ikke helt klart. I forbindelse med stress dannes det mer stresshormoner i kroppen, som igjen kan påvirker andre hormoner. Foruten stressnivået, har selvfølgelig også grunnleggende funksjoner som eggstokkfunksjon og sædkvalitet betydning for om IVF-behandlingen vil lykkes eller ikke.

Kilde: Tidsskriftet Fertility and Sterility/Reuters.

Mozon.no