Optimisme redder hjertet

Positive holdninger minsker risikoen for hjertesykdom, viser en ny rapport fra Nederland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere forskning har vist at optimisme bedrer den psykiske helsen og minsker risikoen for å dø av ulike sykdommer. En ny nederlandsk studie viser nå at godt voksne, optimistiske menn har femti prosent mindre sjanse for å dø av hjerte- og karsykdommer, skriver helseinfonett.no

Forskerne fulgte 545 menn i alderen 64 til 84 år over en femtenårsperiode. De målte nivået av optimisme ved å se hvordan deltakerne reagerte på ulike uttalelser av typen: ”Jeg ser ikke frem til hva de neste årene vil gi meg”, ”Dagene går sakte” og ”Jeg har fortsatt mange planer”.

God smitteeffekt
- Man kan være gjennomgående optimist over en lengre periode, selv om man ser en tendens til at det minsker litt med alderen, sier forsker Erik Giltay ved Mental Helse i Nederland.

På en optimismeskala fra null til tre økte gjennomsnittsresultatet fra 1,3 i 1985 til 1,5 i 2000. Deltakernes optimisme kom til uttrykk da de beskrev at de følte seg unge, hadde god helse, økt fysisk aktivitet, god utdannelse og ikke bodde alene.

En positiv holdning kan også være til hjelp for pasienter som er rammet av hjerteproblemer forårsaket av tette pulsårer.

Visste du forresten at sannsynligheten for å få friskere barn øker dersom du er optimist?

 

Mozon.no, 04.03.2006