Optimisme gir økt sjanse for prøverørsbarn

Kvinner som skal til prøverørsbehandling har størst mulighet til å lykkes hvis de klarer å slappe av. Stress derimot, reduserer mulighetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Optimisme gir økt sjanse for prøverørsbarn

Kvinner som skal til prøverørsbehandling har størst mulighet til å lykkes hvis de klarer å slappe av. Stress derimot, reduserer mulighetene.

Prøverørsbehandling innebærer en omfattende prosess med blodprøver, hormonbehandling, uthenting av egg og innsetting av ubefruktede egg.

Amerikanske forskere har funnet ut at stresset som er knyttet til barnløsheten kan øke ytterligere gjennom de medisinske prosedyrene rundt prøverørsbehandlingen.

Lyktes dobbelt så ofte

Det de konkluderte med - etter et studie på 151 kvinner som fikk kunstig befruktning - var at de som ikke stresset i forbindelse med prøverørsbehandlingen, de lyktes i langt større grad med å bli gravide og føde et barn. Faktisk lyktes disse kvinnene nesten dobbelt så ofte som de som stresset.

I studien fikk kvinnene som undergikk kunstig befruktning, spørsmål om følelser og sinnsstemning. De fikk også spørsmål om hvilken støtte de fikk, og hvordan de mestret behandlingsperioden.

Kvinnene fikk enten behandling med vanlig in vitro fertilisering (IVF), eller de fikk egg og sæd satt inn samtidig i egglederne, såkalt GIFT-behandling.

Hos de kvinnene som hadde høyest stressnivå da behandlingen startet, var det færre egg å hente ut og færre egg som ble befruktet, sammenlignet med kvinner som ikke opplevde stress. Følelsen av sinne, negativ innstilling til behandlingen og depresjon ga også færre egg.

Stressmestring og støtte

Kvinner - som på et tidspunkt ønsket å avbryte behandlingen og hadde skyldfølelse for det - men som likevel ble gravide, fødte barn med lavere fødselsvekt enn optimistisk innstilte kvinner.

Kvinner som sa de ville gjøre hva som helst for å få barn, hadde fem ganger økt sjanse for å føde flerlinger.

Forskerne bak studien sier til Reuters at leger bør gi kvinnene råd om stressmestring, og hvor de kan få kontakt med støttegrupper.

Akkurat hvordan stress påvirker fruktbarhet og svangerskap er ikke helt klart. I forbindelse med stress dannes det mer stresshormoner i kroppen, som igjen kan påvirker andre hormoner. Foruten stressnivået, har også grunnleggende funksjoner som eggstokkfunksjon og sædkvalitet betydning for om IVF-behandlingen vil lykkes eller ikke.

Mozon.no, oppdatert 12.09.02.
Tilrettelagt av Hege Eilertsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!