Opsjoner ut - bonuser in

Kursraset i aksjemarkedet har ført til at opsjoner er i ferd med å få mindre betydning som lokkemiddel for norske ansatte. Nå er det kontant bonus og prestasjonslønn som gjelder.

Publisert
Sist oppdatert
Opsjoner ut - bonuser in

Av: Inge Berge/ iMarkedet

Opsjonshypen i norsk næringsliv, og i IT-bransjen spesielt, er definitivt over. Det har de fallende aksjekursene sørget for.

Tøffe tider

Tøffe tider i deler av næringslivet har også ført til en eksplosjon i bruk av bonuser og prestasjonslønn. Det bekrefter representanter for IT-bransjen og headhuntere som finanstjenesten iMarkedet har vært i kontakt med.

Opsjoner har vært sterkt knyttet til IT-bransjen, sier headhunter Ingunn Jordheim i selskapet Nye Hoder til iMarkedet. Hun sier videre at opsjoner er mindre brukt som lokkemiddel for de ansatte.

- Opsjoner er på vei ut. Helt klart, sier hun.

Videre mener hun at resultatlønn gjør seg mer gjeldende.

Prestasjonslønn over alt

I bransjeorganisasjonen IKT Norge bekreftes det at det går en klar vridning mot bonuser fra opsjoner. IKT Norge-leder Per Morten Hoff sier til iMarkedet at de unge firmaene fortsatt lokker med opsjoner, fordi disse selskapene har lite kapital. I de etablerte selskapene blir imidlertid bonuser mer vanlig

- I 2003 og 2004 blir bonuser ennå mer dominerende, sier Hoff til iMarkedet.

Konsulent i IKT Norge Fredrik Syversen sier at en undersøkelse gjennomført av IKT Norge for halvannet år siden viste at 46 prosent av de ansatte i IKT-bransjen hadde bonuser eller aksjer og opsjoner knyttet til eget selskapet. Han tror at opsjonsandelen har falt kraftig tilbake den siste tiden.

- Nå er det prestasjonslønn som gjelder. Det er ikke bare prestasjonslønn for salgsavdelingen lenger. Dette har bredt seg også til marked (markedsavdelingen red. anm.) og til og med til ansatte i resepsjonen, sier Syversen til iMarkedet.

Hypen over

Merkantildatas sjef for Eterra-område Steinar Sønsteby sier at "hypen" rundt opsjoner er over. Han mener denne varte i en kort periode på ett år.

- Man kan si at hypen er over på dette området også, sier Sønsteby.

Eterra-sjefen mener at man nå er tilbake til en situasjon hvor selskapene bruker opsjoner og vil bruke disse, men at verdien er mindre for de ansatte.

- Man finner opsjoner i de fleste selskaper som hadde det da, sier Sønsteby.

Og han fortsetter:

- Generelt i IT-bransjen kan man se at de ansatte får mindre. Punktum.

Uinteressante opsjoner

Leder i Den norske dataforening (DND) og gründer av en rekke IT-selskaper i Norge, Truls Berg, mener fortsatt at opsjoner er positivt for bedriftene.

Han sier likevel at det er mange som sitter med opsjoner som nå ikke er interessante, og at det er mindre fokus på opsjoner nå.

- Min private oppfatning er at det er lite fokus på opsjoner nå. Nå er de ansatte i IT-bransjen mest opptatt med å holde hodet lavt. Mange steder har man vært gjennom lønnskutt og oppsigelser. Likevel mener jeg at dyktige ledere som vil beholde nøkkelpersonell bør knytte folk til seg gjennom opsjoner, sier Berg til iMarkedet.

Han sier videre at det er billigere for et selskap med en bonus, men at det er mye bedre at ansatte har eierskap i selskapet de jobber for.

- Bonus er mer takk for innsatsen kortsiktig. Jeg mener at opsjoner og bonuser er helt to forskjellige ting. Opsjoner i et selskap som stiger i verdi kan være en vesentlig gavepakke, sier Berg til iMarkedet.

Gå til iMarkedet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer