Oppsvulmet mage kan være sopp

For høyt sukkerinntak er en av grunnene til en ny folkesykdom.

Har du oppsvulmet mage? Da kan du være rammet av sukkersoppen candida albicans. Soppen lever i tarmen og vokser i takt med økt sukkerinntak - og fordi vi spiser altfor mye sukker kan vi bli syke av den.

- I og med at vi spiser så mye sukkerrik og stivelsesrik mat får soppen for mye næring og det blir en overvekt av candida. Det blir en ubalanse i tarmfloraen og mange kjenner at de får gass i magen, sier sykepleier Bitten Jonsson til den svenske avisen Aftonbladet. Jonsson driver et behandlingssenter for sukkeravhengige, Bitten Jonsson Center.

Når soppen dør produseres det slaggprodukter som fører til trøtthet, oppsvulmet mage, forstoppelse og sug etter fet føde og sukker.

- Dette er veldig vanlig. Mange har en ubalanse i tarmfloraen og klager på at de har mageproblemer. Kjenner man seg oppblåst eller forstoppet bør man være oppmerksom på dette, sier Jonsson.

At flere og flere kvinner lider av en overvekst av candida albicans bekrefter ernæringsfysiologen Leif Östberg.

- Man betegner det faktisk som en folkesykdom. Det er spesielt kvinner som får candida-infeksjoner, uten å være klar over det, sier han.

- Man kan ikke spise masse godteri og gatekjøkkenmat og tro at man kan vinne over candidaen. Første prioritet er få begrenset sukkeret, sier han til Aftonbladet.

Symptomene på en candidainfeksjon er blant andre oppsvulmet mage og gass, og et stort sukkerbehov. Men når man spiser søtsakene, føler man seg dårligere, får konsentrasjonsproblemer, trøtthet og et illeluktende belegg på tungen.

Hva kan du gjøre selv?

Hvis du får en candidainfeksjon er det en rekke ting du kan forsøke for å behandle det selv.

  • Kjøp et reseptfritt soppdrepende middel på apoteket eller spør legen din om en resept på en sterkere medisin.
  • Finn ut om du kan unngå å ta eventuell medisin som kan føre til soppinfeksjonen. Blant annet kan antibiotika og p-piller føre til infeksjon.
  • Prøv probiotika. Daglig inntak av yoghurt eller et kosttilskudd med gode tarmbakterier hjelper noen med å bli kvitt soppinfeksjon.
  • Prøv et kosthold med minimalt av gjær og sukker. Mange har gode resultater av det.
 

Mozon.no, 30.05.2005