Oppringt av rart telefonnummer? Det kan være Microsoft-svindel

Falske numre med åpenbare feil er enten dumskap eller ny kamuflasje.

<B>TYDELIG MICROSOFT-SVINDEL:</B> Her ser du et nummer vi i Dinside ble oppringt av: 957 92 89. Et norsk telefonnummer ville aldri hatt syv siffer som dette, og hadde det vært en reell samtale fra utlandet ville vi sett landskode foran nummeret.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
TYDELIG MICROSOFT-SVINDEL: Her ser du et nummer vi i Dinside ble oppringt av: 957 92 89. Et norsk telefonnummer ville aldri hatt syv siffer som dette, og hadde det vært en reell samtale fra utlandet ville vi sett landskode foran nummeret. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svindlerne som ringer nordmenn og hevder de jobber for Microsoft, begynte ved årsskiftet å ringe fra norske mobilnumre. Dette er mulig gjennom en forfalskning kalt «spoofing», som Dinside har vist er åre enkelt.

Men ikke enkelt nok, virker det som: Microsoft-svindlerne har nå begynt å bomme stygt på numrene de velger å forfalske. Der de tidligere stjal reelle nordmenns åttesifrede numre, og politiets tresifrede, ringer de nå fra numre som aldri har vært i bruk, og bare gir deg «ukjent» om du søker dem opp.

Til og med numre som umulig kunne vært i bruk blir forfalska. Telefonnumre med syv eller ni sifre, for eksempel. I Norge har mobilnumre som kjent åtte sifre – aldri flere, aldri færre.

- Er dette rett og slett svindlere som dummer seg ut?

- Har ikke peiling. Jeg vet ikke hva de tenker, svarer seksjonssjef Hans Jørgen Enger i Norsk kommunikasjonsmyndighet (Nkom).

LES OGSÅ: Derfor stjeler Microsoft-svindlerne telefonnumrene til uskyldige nordmenn

SNODIGE TALL: Direktør Asgeir Ohr i Digitale Medier 1881 ser hvordan mengder av brukere søker på samme nummer uten å få resultat. Microsoft-svindlerne står bak. Foto: 1881
SNODIGE TALL: Direktør Asgeir Ohr i Digitale Medier 1881 ser hvordan mengder av brukere søker på samme nummer uten å få resultat. Microsoft-svindlerne står bak. Foto: 1881 Vis mer


Nordmenns rare søk

Nkom ser trenden fordi de får tall fra blant annet opplysningstjenesten 1881, som nå legges inn i en stor database. Og 1881 oppdaget trenden fordi de fikk stadig flere «nulltreff».

Nulltreff betyr at en bruker søker opp et nummer uten å få treff i 1881 sin database. Dette er ikke 1881 glad i, naturlig nok, og slike søk blir derfor fanga opp. Da nulltreffene begynte å hope seg opp etter nyttår varslet de Nkom.

- Nå er det daglig mellom fem og 15 numre med opptil 1.200 søk hver, som ikke får noen treff, forteller direktør Asgeir Ohr i Digitale Medier 1881 til Dinside.

Dette kan være både telefonnumre som ser vanlige ut, med åtte siffer, og numre som ikke likner grisen. Ohr har også sett telefonumre med så få som fire og fem siffer. Men ingen av dem får altså noen treff, og er trolig Microsoft-svindlerne.

LES OGSÅ: Hva gjør politiet, Nkom, Microsoft og operatørene for å stanse svindlerne?


Mindre risiko?

Det store spørsmålet er hvorfor i alle dager svindlerne velger rare numre. Spesielt fordi de nylig fant på å bruke helt vanlige norske mobilnumre.

- Kanskje svindlerne skjønte at det var lettere å gjennomskue dem om de brukte numre som allerede var i bruk. Da kan man jo umiddelbart finne ut at det var en blikkenslager som ringte, mens med ubrukte numre tror kanskje noen det er et hemmelig nummer, spekulerer Ohr i 1881.

Han er heller ikke fremmed for at svindlerne bare bommer, da de bytter nummer hyppig. Nkom er også nysgjerrig på grunnen, da reelle åttesifrede numre burde skape mest tillit.

- Det er vanskelig å sette seg inn i hodet til de som driver med dette. Men å misbruke ekte numre har grenseflater opp mot straffeloven, så det kan være mindre risiko å ta et helt fiktivt nummer. Det kan hende de tar noen sånne betraktninger, sier seksjonssjef Enger.

LES OGSÅ: Så lett var det for Dinside å ringe fra et falskt telefonnummer

Ingen fare

Har du blitt oppringt av et nummer du synes ser rart ut, er det god grunn til å mistenke at det er en Microsoft-svindler som har forsøkt å få kontakt med deg.

ROER NED: Seksjonssjef Hans Jørgen Enger i Nkom minner om at det ikke er farlig å bli oppringt, så lenge man bare legger på røret når engelsktalende personer hevder de ringer fra Microsoft. Foto: NKOM
ROER NED: Seksjonssjef Hans Jørgen Enger i Nkom minner om at det ikke er farlig å bli oppringt, så lenge man bare legger på røret når engelsktalende personer hevder de ringer fra Microsoft. Foto: NKOM Vis mer


  • Dette betyr ikke at du er i noen som helst fare, da de ringer gud og hvermann for tida.
  • Det betyr heller ikke at det er farlig å ringe nummeret opp igjen. Er det ikke i bruk får du heller ingen svar. Og er det i bruk, treffer du nummerets eier, ikke svindlerne.
  • Hele svindelen er avhengig av at du følger svindlernes oppfordringer, som kan utgjøre en lang telefonsamtale. Så lenge du legger på røret, har ingen skade skjedd. Microsoft ringer ikke kundene sine for å advare mot virus, og ber deg ikke om å oppgi sensitiv informasjon over telefon.
- Men burde det ikke uansett vært mulig for operatørene å sperre numre som ikke følger norsk nummerlogikk?

- Noen av disse ser jo åpenbart fiktive ut, så vi kunne tatt kontakt med operatørene og hørt hvilke filtreringsmuligheter de har, tenker Enger i Nkom høyt.

- Med svindlerne bytter nummer veldig ofte. Så legger vi inn sperrer for eksempel for nisifrede numre, risikerer vi at de bare tenker «OK, da går vi tilbake til å bruke vanlige åttesifrede numre igjen».

LES OGSÅ: Norsk tjeneste lar alle forfalske SMS-er, men er det lovlig?