- Opprett en felles konto

Men pass på å ha en egen pott som du kan bruke til hva du vil. Det er rådet fra Nordeas forbrukerøkonom.

- Pass på at begge partene i parforholdet har en egen pott de kan bruke til hva de vil, råder forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea. Foto: Nordea
- Pass på at begge partene i parforholdet har en egen pott de kan bruke til hva de vil, råder forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea. Foto: Nordea Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Det er et paradoks at 8 av 10 sier de har felles økonomi, mens 6 av 10 ikke har felles konto.Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea»


Hvordan organiserer du og partneren din deres felles og private økonomi?

Nordea har spurt over 1.000 gifte eller samboende om hvordan de løser parforholdet - rent økonomisk.

Der kommer det frem at mens de aller fleste svarer at de har felles økonomi, så er det mange færre som disponerer en felles konto sammen med partneren.

– Den anbefalte løsningen er å opprette en felles konto til fellesutgiftene, sier Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea.

OBS! En av ti skjuler dette for partneren

Flere mulige løsninger

Men mens forbrukerøkonomen anbefaler felles konto, så viser undersøkelsen at "felles økonomi" kan bety så mangt:

 • 59 prosent av de spurte, sier de har felles økonomi som også dekker personlige utgifter.
 • 17 prosent har såkalt inntektsbasert økonomi hvor de deler på fellesutgiftene i en størrelse som passer til inntekten.
 • 16 prosent deler fellesutgiftene helt likt, en 50/50-løsning, og beholder resten til personlige behov og utgifter.
 • 5 prosent sier at de ikke har felles økonomi i det hele tatt.
 • – Det er et paradoks at åtte av ti sier de har felles økonomi, mens seks av ti ikke har felles konto, sier Warloe.

  GIFT? Da bør du kjenne til skjevdelingsregelen


  Unngå konflikter med felles konto

  Warloe peker på at dersom man har felles økonomi, men ikke felles konto, så betaler partene seg gjennom hverdagen fra hver sin kant, noe det fort kan bli uenigheter rundt.

  – Undersøkelsen viser at vi bærer med oss et tradisjonelt kjønnsrollemønster når det gjelder hvem som betaler for hva. Kvinner, og spesielt de i samboerskap, må være på vakt. Av alle postene i husholdningen så betaler kvinner for det som blir oppspist, utslitt eller oppakket. Vi snakker altså mat, klær og presanger, tingene som ”forsvinner”, sier Warloe.

  Poster som bolig, bil, strøm og data er det ofte mannen som betaler.

  – Med en slik innkjøpsfordeling og separate kontoer er det flere kilder til konflikt. ”Jeg går tom hver måned mens du har masse igjen”, er en klassiker. ”Jeg bruker mer penger enn deg” og så videre. Det er fort gjort å miste oversikten, og mistenksomheten sniker seg inn. For samboere er dette en gedigen felle. Uten en samboerkontrakt står ofte kvinnen veldig svakt i forhold til å kreve sin andel av boligen, sier Warloe.

  Felleskontoens fordeler

  En felleskonto synliggjør hva husholdningen bruker pengene på hver måned, og man unngår at partene betaler ulike poster, slik at begge bidrar til både boliglån og mat.

  – Det som er viktig er at alt går over denne kontoen, alt fra parkdresser til strømregning. Dette bidrar til å synliggjøre hva ting faktisk koster. Jeg tror også det kan tvinge frem en større grad av planlegging. Hvilke utgifter har vi, hvor mye må settes av – og ikke minst, hva har jeg igjen til meg selv når alle utgiftene er betalt, sier Warloe.

  Hun minner imidlertid om at det er mulig å betale inn til felleskontoen etter inntektsprinsippet hvis det er stor forskjell i inntekt mellom de to i parforholdet.

  – Det er viktig at begge parter føler at de har en egen pott som man kan bruke til hva man vil. Da kan man gå amok i sportsforretningen uten av partneren hever øyebrynet.

  Det har blitt lettere å dele konto - se hvordan!

  Eldre har alt felles

  Av undersøkelsen kommer det også frem at unge og samboende er overrepresentert i gruppen som velger en "50/50-løsning" og bruker resten på seg selv, så er det flest gifte og eldre i den gruppen som velger å ha alt felles.

  – Manglende regelverk rundt deling i forbindelse med samlivsbrudd for samboere gjør det naturlig at det er slik, tror Warloe.

  Ordningen gir frihet, og dersom det kommer til et samlivsbrudd, vil det være enklere å dele.

  – Men for samboere er det uansett viktig å ha en kontrakt som beskriver eierforhold til investeringsobjekter som bolig og bil, sier Warloe.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!