De er hyggelige og hjelpsomme, men det koster å bruke dem. Foto: Colourbox.com
De er hyggelige og hjelpsomme, men det koster å bruke dem. Foto: Colourbox.comVis mer

Opplysningen 188... ?

Er du en hyppig bruker av opplysningstjenester fra mobilen? Det koster skjorta.

Er du en hyppig bruker av opplysningstjenester? Da bør du tenke deg om en gang til. I et kaos av nummeropplysnings-tjenester og mobiloperatører har vi prøvd å grave frem prisene.

Se våre priseksempler her

I denne omgang har vi foretatt en ren pristest. Vi har ikke vurdert kvaliteten på tjenestene opp mot hverandre. Det er viktig å understreke at kvaliteten på tjenestene varierer. Verken 1890- 1881-, eller 2008-tjenesten fant denne journalistens telefonnummer på første sms-søk.

Først og fremst veldig dyrt

Vi har testet opplysningstjenesten 1881 mot lignende tilbydere i markedet. I vår pristest har vi konsentrert oss om noen av de største tjenestene på markedet, og har sett for oss følgende bruk:

1 opprigning av 2 minutters varighet hvor vi takker ja til å bli satt over og få nummeret tilsendt på sms.

3 nummersøk på sms hvor vi benytter NESTE-funksjonen én av tre ganger, altså totalt 4 søk.

Hadde du trodd at dette kunne koste deg 95,80 kroner? Benytter du tjenesten 1880 med kontantkort fra Telenor, er det faktisk det du må betale.

Nummeropplysning

Hva synes du om prisen på opplysningstjenestene? (Avsluttet)
Jeg vet at det er dyrt og søker alltid gratis på internett(66%) 1314
Jeg visste ikke at det var SÅ dyrt og kommer til å tenke meg om i fremtiden(25%) 506
Jeg bryr meg ikke, jobben betaler mobilregningen(6%) 110
Jeg synes prisen er grei i forhold til kvaliteten på tjenestene(3%) 66
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Nytt sms-søk skal ringe for deg

Store prisforskjeller

Bruker du derimot tjenesten 1890, og ringer med kontantkort fra NetCom, vil prisen for samme bruk komme ned i 45,98 kroner. Bruker du 1881 med et abonnement fra NetCom, betaler du 94 kroner for det samme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er også interessant å se hvordan store variasjoner mellom oppstartspris og minuttpris gir utslag på totalprisen. Til tross for skyhøy oppstartsavgift kommer kontantkort og YoungTalk fra Netcom overraskende godt ut i testen fordi de har så lav minuttpris som 1,49 kr hvis du for eksempel ringer til 1881. Merk likevel at du betaler 22 kroner allerede idet du får svar.

Bedriftsabonnementene til Telenor har egne satser som er noe rimeligere. Her skiller Telenor også mellom bruk på hverdager, kveldstid og i helgene.

Egentlig enda dyrere

DinSide mener det er kronglete for forbrukerne å få fullstendig oversikt over prisene fordi de delvis påvirkes av tilbyderne og delvis av de ulike mobiloperatørene. Derfor må du som forbruker undersøke hva du må betale med akkurat ditt abonnement. I vår pristest har vi tatt utgangspunkt i ulike abonnementstyper fra de største aktørene, Telenor og NetCom.

Husk at mobiloperatøren også tar betalt for at du sender sms til en opplysningstjeneste på lik linje med alle andre sms. Du må derfor legge på 0,59-2,00 kr per sms for å få den nøyaktige kostnaden for deg og ditt abonnement.

SÅ mye koster mobilsurfing fra utlandet

Rene sms-tjenester

Foretrekker du å bare benytte deg av sms-søk, finnes det mange flere numre du kan sende til.

Eksempler er 1985 og 2100 som fra 1. november 2008 vil drives av Opplysningen 1881. Per i dag koster sms-søk hos 1985 kroner 12 per melding, mens 2100 er en rimeligere variant med 9 kroner per melding og hvert tredje søk gratis.

Benytter du deg av og til av NESTE-søk, vil det likevel være billigere å bruke opplysningstjenesten 1890. Som de fleste andre, tar 2100-tjenesten samme pris også for NESTE-søk, mens 1890 bare tar 1 krone for dette.

Et billig alternativ er TLF 2008, som nå tar 1 krone per søk, også for NESTE-søk.

Søk på nettet med mobilen

Sitter du foran en pc, har du selvsagt gratis tilgang til opplysningstjenestene derfra, men vit at det fort kan lønne seg å gå på nett - også med mobilen. For eksempel finnes både telefonkatalogen.no og 1881.no til gratis bruk på nettet.

Hos 1881 kan du tegne et eget abonnement for nettsøk med mobil til kr 30 per måned. Det er lønnsomt hvis dette er en tjeneste du bruker flere ganger i måneden. Vi har tidligere tipset om hvordan wap og internett på mobil har gitt helt nye muligheter for billigere og bedre nummeropplysning. Les mer her