Opplev en ny verden

Går du med en drøm om å oppleve noe nytt? Ønsker du oppdage et nytt kontinent under havoverflaten? Da er det på tide å ta første skritt, dykkekurset. Det trenger ikke koste så mye som du tror.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Rundt 2.000 kroner må du regne med å måtte betale for et dykkerkurs I Norge. I tillegg må du ta en legeundersøkelse og anskaffe deg ABC-utstyr.

De formelle kravene

Det stilles ikke så høye krav til den som ønsker å ta et dykkekurs. Du må være 15 år gammel og ved god helse. I første omgang holder en egenerklæring, men før du blir en godkjent dykker må du gjennom en obligatorisk legesjekk. Du må også kunne svømme minst 200 meter, samtidig som du må kunne klare å holde deg flytende i ti minutter.

Opplev en ny verden

Mange forskjellige sertifiseringer

Det finnes flere ulike sertifiseringer som gir deg rett til å dykke med utstyr. NAUI, CMAS og PADI er tre organisasjoner som har kurs for de som ønsker å lære å dykke.

- Professional Association of Diving Instructors, PADI, er den organisasjonen som utdanner flest dykkere I Norge, sier Jasmine Sattevani, skolesjef hos Sportsdykk i Oslo.

Grunnkurset heter PADI Open Water Diving. Her lærer du å dykke med trykktank på dyp ned til 20 meter, og er et krav for å ta videre dykkerutdanning. Priseguiden til dette grunnkurset finner du ved å trykke her.

Få mer ut av badeferien-opplev en ny verden under havoverflaten.
Få mer ut av badeferien-opplev en ny verden under havoverflaten. Vis mer

Teori

Kurset består av tre deler, en teoretisk del, en basseng del og en sjødykkingsdel. Du får en elevpakke som beskriver sikkerhet og prosedyrer om dykking. Du skal også gjennom fem undervisningsmoduler, der hver del tar rundt to timer.

Praksis

- Etter at du har lest og forhåpentligvis lært teorien, skal det hele settes ut i praksis, forteller Willy Hustad Olsen fra Atlanter’n dykk i Tromsø. Olsen forteller at du i grunnkurset får seks dykk sammen med instruktører.

Her har hver instruktør ansvaret for to elever, og vanligvis dykkes det ned til seks til åtte meters dyp. Noen dykkerskoler tar noen av disse prøvedykkene i et basseng.

Opp til eksamen

- Når du er gjennom de fem modulene med undervisning og praksis må du vise at du ikke har sovet i timen, forteller Willy Hustad Olsen. Han refererer selvsagt til quizen du må bestå, som viser at du har lært det du trenger for å klare deg på egen hånd. Her må du svare rett på åtte av ti multiple choice-spørsmål, noe som ikke pleier å være noe problem for de som har virkelig ønsker å fullføre kurset.

Tatt dykkerlappen i utlandet?

I utgangspunkt er dykkeropplæringen i et PADI kurs likt over hele verden. Men på grunn av Norges karrige og kalde natur har myndighetene satt strengere krav for norske dykkere. Dette betyr at du på grunnkurset må gjennom to dykk mer enn du må i utlandet.

- Vi anbefaler at du tar et tilleggskurs før du begynner å dykke i Norge, sier Ingar Rusen, skolesjef ved Prodykk. Men Rusen legger til at dette ikke er noe krav, men til dykkerens egen beste.

Den største forskjellen er at en vanligvis bruker tørrdrakt ved dykk i Norge, i motsetning til våtdraktene som er vanligere i varmere strøk. Du kan lese mer om hva det koster deg å få dykkerlappen ved å trykke her. Og her kan du lese mer om hvilket utstyr du trenger og hvor mye det vil koste deg.