<strong>SKANN STREKKODEN:</strong> Hormon-appen kommer med en ny funksjonalitet for produkter som ikke allerede er oppført. Foto: Kristin Sørdal
SKANN STREKKODEN: Hormon-appen kommer med en ny funksjonalitet for produkter som ikke allerede er oppført. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Oppgraderer populær hormon-app

Skal gjøre det enklere å melde inn nye produkter.

Publisert
Sist oppdatert

I november i fjor lanserte Forbrukerrådet en egen applikasjon for å sjekke innholdet av hormoner i kosmetikk som selges i Norge.

Nå kommer applikasjonen med en ny funksjon for iPhone.

Ta bilde av produktet

Ifølge Forbrukerportalen.no lastet 80.000 ned appen for iPhone etter lansering, og tidligere i april ble app-en også tilgjengelig for Android-telefoner.

Ved hjelp av applikasjonen kan du skanne strekkoden på et produkt, og få opp informasjon om eventuelt innhold av problematiske stoffer.

Den nye funksjonaliteten, som allerede er å finne i hormonsjekk-appen for Android, kan lastes ned som oppdatering for brukere av Apple-produkter.

Tidligere måtte produkter som ikke allerede var å finne i applikasjonens lister, registreres av den enkelte bruker. Dette innebar å taste inn produsent og produktnavn, og krysse av for de eventuelle risikostoffene fra produktets innholdsdeklarasjon.

Ved hjelp av den nye funksjonaliteten skal det nå holde å ta bilde av produktets for- og bakside. Slik skal Forbrukerrådet kunne publisere nye produkter i Hormonsjekk raskere enn i dag.

Les også: Snart kommer BankID-appen!

Uenige i vurdering av stoffer

Norge omfattes av EUs kosmetikkforordning, men Forbrukerrådet vil ha et forbud mot 17 stoffer som står på EUs prioriterte liste over hormonforstyrrende stoffer.

Dette vil i så fall bety at alle de 1.244 produktene som i dag inneholder et eller flere av disse stoffene, vil bli forbudt omsatt i Norge.

Men slett ikke alle er enige i Forbrukerrådets vurdering av innholdet i kosmetikk. Kosmetikkleverandørenes forening har i ettertid av lanseringen uttalt at de mener Forbrukerrådets kampanje har bidratt til å skape mye unødig usikkerhet blant norske forbrukere.

De mener 12 av de 13 stoffene som Forbrukerrådet trekker frem som problematiske, er grundig vurdert av EUs vitenskapskomité for forbrukersikkerhet (SCCS) og funnet trygge i bruk i kosmetikk.

De påpeker også at grensen for innhold av disse stoffene i kosmetiske produkter er strengt regulert.

Les også: Overraskende innhold i denne ferdigsausen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer