Oppfordrer kvinner til å kreve kompensasjon fra mannen

Helt eller delvis hjemmeværende kvinner får trøbbel når pensjonspoengene skal fordeles.

Silje Sandmæl i Nordea Liv oppfordrer samboende par til å snakke om hvordan økonomien skal bli litt mer rettferdig fordelt. Foto: Nordea
Silje Sandmæl i Nordea Liv oppfordrer samboende par til å snakke om hvordan økonomien skal bli litt mer rettferdig fordelt. Foto: Nordea Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Krev kompensasjon av mannen din, oppfordrer kommunikasjonssjef Silje Sandmæl i Nordea Liv.

Bakgrunnen for uttalelsen er at det fortsatt er sånn at flere kvinner enn menn holder seg hjemme, og har kanskje en deltidsjobb i stedet for en fulltidsjobb. Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at så mange som halvparten av kvinner jobber deltid.

- Dette betyr tap av verdifulle pensjonskroner, og en brems i lønnsøkningen, sier Sandmæl til DinSide.

Taper penger for hver dag som går

Sandmæl sier at for å få hverdagslogistikken til å gå opp, er det som oftest kvinnen som trår til.

- Beslutningen om å jobbe redusert tar man gjerne ut fra om dagens økonomi tåler det. Men, å lukke øynene for fremtidig konsekvenser kan koste deg dyrt, sier Sandmæl.

Hun bruker pensjonsordningen som eksempel. Tidligere ble de 20 beste inntektsårene plukket ut for å beregne pensjonen. Nå teller alle inntektsår fra 13 til 75 år likt.

Det betyr at mens kvinnene i noen år holder seg hjemme, vil hun tape penger for hver dag som går.

AKTUELT: Du bør klare å hoste opp 50.000 kroner

Jobb lenger eller krev penger

Sandmæl sier der er viktig å planlegge hvordan et eventuelt oppgjør skal bli mest mulig rettferdig.

- For å rette opp tapt pensjonsinntekt kan du jobbe lenger, eller du kan kreve pensjon av mannen din mens du går hjemme. Det gjelder derfor å finne ut hvor mye deltidsarbeidet koster deg i form av reduserte pensjonskroner, samt lønnsøkning, deretter bli enig med partneren din om en økonomisk kompensasjon for inntektstapet ditt. Dette fordi pensjonsopptjening ikke deles ved skilsmisse, sier Sandmæl.


Ved skilsmisse får partene med seg det de har opptjent av pensjonsrettigheter. Dersom mannen har vært hovedforsørger mens kvinnen er hjemmeværende eller jobber redusert arbeidstid, vil dette slå dårlig ut for hva hun får i pensjon ved et eventuelt brudd.

For å unngå en skjevfordeling, foreslår Skandiabanken at mannen, eller den som jobber fulltid, oppretter en privat sparing for den andre parten.

«Typisk vil dette si at litt av mannens inntekt går til jevnlig sparing i konas navn i de årene de velger at hun skal arbeide hjemme eller redusert» skriver Skandiabanken på deres nettsider.

Husk denne kontrakten!

Når spareordningene er på plass, er det i hvert fall én annen viktig ting samboere bør tenke på: Samboerkontrakt.

Samboerkontrakt er egentlig et lite hyggelig konsept. Når du skriver under en slik kontrakt, planlegger du egentlig hva som skal skje om forholdet ryker. Men det sikrer begge parter en mest mulig rettferdig fordeling av verdier.

DinSide har laget en samboerkontrakt du fritt kan laste ned. Kontrakten (i Word-format) kan du laste ned her: Samboerkontrakt

Vi tar forbehold om eventuelle lovendringer eller feil i lovgjengivelsene. Hvis du vil lese lovtekstene anbefaler vi at du går til Lovdata på nett.

LES MER HER: - Samboerkontrakt er enormt viktig

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!