- Oppfordrer ikke til utroskap

I Danmark har den kjente sexologen Joan Ørting nylig gått ut og sagt at utroskap kan redde et parforhold. Men norske eksperter advarer mot dette:

Danske undersøkelser viser at mellom 30 og 40 prosent av voksne er utro i løpet av livet, og det gjelder flere kvinner enn menn. Det er grunn til å tro at disse tallene også gjelder for Norge.

Den danske sexologen Joan Ørting har sagt til danske Ekstra Bladet at utroskap kan styrke forholdet. Les mer her:

Det er norske eksperter imidlertid uenig i.

En trussel for forholdet
- I noen tilfeller kan nok utroskap, eller en avtale om tillatelse til å ha sex med andre, fungere bra. Men i de aller fleste tilfeller, gjør det nok ikke det. Tvert om representerer utroskap som regel en betydelig trussel for parforholdet, sier Frode Thuen, professor i psykologi ved Universitetet i Bergen.

Han legger imidlertid til at noen ganger kan partene komme styrket ut av det, hvis de først klarer å legge det bak seg.

- Utroskap kan gjøre at man tar tak i mangler og problemer i parforholdet som kanskje har vært der i lang tid, og at det bidrar til større åpenhet og fortrolighet mellom partene. Men et slikt positivt utfall er høyst usikkert. Jeg vil absolutt ikke anbefale utroskap som et grep for å få et dårlig parforhold på fote.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Sexologer og andre som foreslår sånt, kan umulig ha truffet mange par som sliter etter utroskap, sier Thuen, som blant annet har skrevet boken ” Utro. Om kjærlighetens bakgater”.

Les også: Slik takler du utroskap

Thuen får støtte fra Kristin Spitznogle, psykolog og sex-samlivsekspert.

- I min oppfatning er det å si at monogami er passé en fallitterklæring for kjærligheten. Og når lidenskapen stilner litt med tiden, kan man bare gå ut og søke raske løsninger utenfor forholdet, i stedet for å investere i det man allerede har. Da undergraver man fundamentet for det opprinnelige forholdet og skaper således en selvoppfyllende profeti. Et misforstått frihetsprosjekt, sier hun.

Hun legger til at for mange kan utroskap få katastrofale følger.

Bedratt og løyet for
- For mange blir utroskap en katastrofe. Det gjør fryktelig vondt å føle seg bedratt og løyet for av den man kanskje stolte mest på. Mange sliter med å klare å stole på noen igjen. Selv i et nytt forhold kan en slik bagasje være tung å dra med seg, sier hun.

Ifølge Spitznogle viser forskning at 70 prosent av bedratte får psykiske problemer, det samme gjør 50 prosent av de som har bedratt. Og ekspertene mener at par som har gjennomgått en slik krise aldri vil få det helt som før. Enten forlater de hverandre eller lever sammen i bebreidelse og bitterhet.

- Å praktisere et åpent seksualliv, som innebærer at man gir hverandre tillatelse til å ha seksuelle forbindelser utenfor forholdet, kan nok fungere for noen. Men det krever at den opprinnelige relasjonen er svært trygg, og at man unngår for mye emosjonell involvering med elskeren/elskerinnen.

Utroskap og bedrag, kan derimot aldri redde et forhold, hevder Spitznogle.

Hun minner om at et parforhold er å regne som en sosial kontrakt, hvor partene blir enige om spillereglene. Da må man også avklare hvilke grenser som skal gjelde for akseptabel omgang med det motsatte kjønn.

Hvorfor er vi utro?
Ifølge Spitznogle handler utroskap ofte om savn. Vi lengter etter nærhet, sex eller oppmerksomhet, og dersom savnet blir for stort søker noen det de ønsker utenfor forholdet.

- Eller kanskje det ikke er noe spesielt som er galt, man er bare litt rastløs og vil ha spenning. Man lar døren stå litt på gløtt. Planlegger ingenting. Så skjer det: Det forbudte er forlokkende. Det blir en rus. Men til hvilken pris? For så kommer bakrusen: Indre konflikt og angst for å bli avslørt.

Visste du at kvinner er mer utro på nettet enn menn?