Oppdater signaturen på kortet ditt

Ellers kan du få problemer med å hente pakker og identifisere deg.

GAMMELT OG NYTT: Dette bankkortet er splitter nytt, men bildet og signaturen er tretten år gammelt. Det kan skape problemer.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
GAMMELT OG NYTT: Dette bankkortet er splitter nytt, men bildet og signaturen er tretten år gammelt. Det kan skape problemer. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er ikke sikker på om jeg kan godta dette.

Den beskjeden fikk DinSide da vi skulle hente en pakke hos Posten nylig. Signaturen vi ga for å identifisere oss stemte ikke overens med signaturen på bankkortet vårt, og kvinnen bak skranken var like ved å nekte å utlevere pakken.

Grunnen er enkel: Signaturen på bankkortet er tretten år gammel. Og det har skjedd ting med håndskriften siden den tid.

Snart skal ikke bankkort være gyldig ID lenger – hva skjer da?

STRENGT: Enkelte tjenester hos Posten krever en signatur, og denne må stemme overens med legitimasjonen din, understreker informasjonssjef Pål Jakobsen i Posten. Foto: Birger Morken
STRENGT: Enkelte tjenester hos Posten krever en signatur, og denne må stemme overens med legitimasjonen din, understreker informasjonssjef Pål Jakobsen i Posten. Foto: Birger Morken Vis mer


Må ikke være utdatert

- I noen svært få tilfeller kan kunden oppleve at signaturen blir avvist fordi den er for ulik signaturen på legitimasjonen, forteller informasjonssjef Pål Jakobsen i Posten til DinSide.

De ansatte skal være trent for å se forskjellen på en variasjon av en signatur, og en falsk signatur. Som Jakobsen sier: Ingen signatur er lik hver gang, spesielt ikke med signering på elektronisk plate, slik Posten bruker.

Men er signaturen på identifikasjonen din så gammel at den har forandret seg til det ugjenkjennelige, kan du altså havne i trøbbel.

- Den som leverer ut sendingen skal være trygg på at det er riktig mottaker, understreker Jakobsen.

GRATIS: Informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen i DNB lover at nye bankkort er helt gratis å lage. Bildet og signaturen ordner banken for deg.  Foto: DNB
GRATIS: Informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen i DNB lover at nye bankkort er helt gratis å lage. Bildet og signaturen ordner banken for deg. Foto: DNB Vis mer


Like viktig som bildet

DinSide har tidligere skrevet om gamle bilder på bankkort. Har du forandret deg mye siden kortet ble produsert, kan det være en god idé å ta et nytt bilde.

Les saken: Gyldig legitimasjon kan ha 20 år gamle bilder

Det samme gjelder signatur. Innholdet på DNB-kortet i vårt Posten-eksempel ble produsert for tretten år siden, da eieren var 16 år gammel.

- Fra tid til annen havner folk i en slik situasjon som deres, forteller informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen i DNB til DinSide.

- Så ser man forandringer naturen har stått for, bør man stikke innom banken og få et nytt kort. Vi kan ta nye bilder, og det koster ingenting.

Hvor gammelt er innholdet på bankkortet ditt? (Avsluttet)
5 til 10 år gammelt(28%) 982
10 til 15 år gammelt(26%) 911
Mindre enn 5 år gammelt(23%) 831
15 til 20 år gammelt(14%) 509
Mer enn 20 år gammelt(9%) 323
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Eierens eget ansvar

Selv om kortet vårt eksempel er splitter nytt, med ny DNB-logo og det hele, er innholdet altså tretten år gammelt. Det var en 16-åring som signerte det.

- Hvorfor ber dere ikke kundene endre bilde og signatur på kortet sitt når dere gir ut nye kort?

- Stort sett ordner dette seg selv uten at vi varsler kundene, ved at kunden selv kontakter banken om de ser at de har forandret seg. De ønsker ikke å gå rundt med verken gamle bilder eller utdaterte signaturer, svarer Rasmussen i DNB, som avviser at dette er noe stort problem.

Les også: Bankkort skal ikke ha bilder som er eldre enn 10 år

- Men tror du folk er bevisste på at utdaterte kort kan skape problemer?

- Det kan nok være litt forskjellig. Men jeg tror de fleste er såpass forfengelige at de ikke ønsker gamle bilder på kortene sine.