Mattilsynet i Norge bekrefter at de har kontakt med danske myndigheter. Foto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Mattilsynet i Norge bekrefter at de har kontakt med danske myndigheter. Foto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer

Oppdaget farlig ku-sykdom

Danske leger slår alarm om spredning av kusykdom som smitter fra dyr til mennesker. I Norge ser man også alvorlig på situasjonen.

Publisert
Sist oppdatert
Vi har ikke fått melding fra danske myndigheter om at vi må være påpasselige.


Det er praktiserende leger i Sør-Danmark som blir bedt om å være oppmerksomme på kusykdommen Q-feber, etter at sykdommen har vært på fremmarsj i Jylland. Det melder JydskeVestkysten og andre danske medier denne uken.

Sykdommen kan gjøre mennesker alvorlig syke og gi kroniske lidelser, dersom den smittede personen ikke blir behandlet raskt og på riktig måte. Men Q-feberen er lumsk fordi symptomene kan forveksles med influensa. Derfor har det til nå vært vanskelig for praktiserende leger å stille den riktige diagnosen, ifølge dansk media.

- Men nå har vi fokus på det, og det er også derfor vi ber legene være ekstra oppmerksomme. Nå overveier vi hva vi skal gjøre med situasjonen, sier lege Jens Asbjørn ved Embedslægeinstitutionen Syddanmark til JydskeVestkysten.

Les også: Kugalskap gir sædmangel

Ikke et trusselbilde i Norge
I Norge er ikke situasjonen like truende som i Danmark, selv om sykdommen anses som alvorlig.

- Q-feber er en husdyrsykdom, som så langt vi vet ikke har hatt i Norge. Men ut i fra de kunnskaper vi har om sykdommen er dette en sykdom vi tar svært alvorlig om det er en reell trussel for smitte til norske besetninger, sier informasjonssjef Kjetil Randem i Norges Bondelag til DinSide Helse.

Bondelaget forholder seg nå til norske myndigheter. Det er de som må vurdere risikobildet ut i fra de kontakter de har med danske myndigheter, og eventuelt iverksette tiltak for å redusere smittepresset mot Norge.

Mattilsynet i Norge bekrefter at de har kontakt med danske myndigheter.

- Vi har ikke fått melding fra danske myndigheter om at vi må være påpasselige. Men vi vet at sykdommen har dukket opp sporadisk i Danmark og har løpende kontakt med danske myndigheter. Sykdommen står ikke på dagens liste over meldepliktige sykdommer i Norge, sier seksjonssjef Karen Johanne Baalsrud til DinSide Helse.

Mattilsynet påpeker også at dette er en sykdom vi ikke har i Norge, og den har heller aldri har vært diagnostisert på dyr her i landet.

Trodde sykdommen var utryddet
Q-feber har tidligere vært kjent blant danske kuer, men inntil nylig har man trodd at sykdommen var utryddet. Nå viser det seg imidlertid at sykdommen er på fremmarsj - noe som bekymrer formannen i Danske Kvæg, Peder Philipp.

- Vi aner ikke hvor mange kubesetninger som har sykdommen. Det vi vet er at Q-feber smitter til mennesker, og vi kjenner også til personer som er blitt alvorlig syke av Q-feber, fordi sykdommen ikke er blitt behandlet i tide på riktig måte, sier han til JydskeVestkysten.

Les også: Vil gifte seg med en ku

Økt risiko for gravide
Philipp legger til at gravide kvinner som blir smittet, har større risiko for å abortere.

- Derfor har vi sendt advarsler til alle som har kyr, slik at de kan beskytte personalet, sier Philipp, som nå ønsker å få kartlagt hvor stort problemet er slik at sykdommen kan utryddes.

Ifølge Pasienthåndboka kommer symptomene som regel to til tre uker etter smittetidspunktet. Bakteriene spres hovedsakelig gjennom luften, men kan også leve lenge i støv og dårlig pasteurisert melk. Q-feber smittes ikke fra menneske til menneske. Alle med Q-feber behandles mer antibiotika.

Les her om ti medisinske mysterier

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer