Oppdager kreft i urinen

Har du solt deg for mye i Syden eller solariumet? Nå kan en enkel urinprøve avsløre hudkreft.

Urinprøver avslører både graviditet, narkotikamisbruk og nyresvikt. Og nå kan urinen også fortelle om du soler deg for mye.

Det er forskere ved Karolinska institutt i Sverige som nylig har utviklet en ny metode som viser om solen har skadet huden din. Overdreven soling kan skade arvestoffene i cellene. Skadete arvesstoff-rester utskilles i urinen og mengden øker etter soling, skriver svenske aftonbladet.se

- Dette er interessante funn fra et anerkjent forskningsteam. Kanskje kan det bli en målbar metode for å avdekke faren for hudkreft i fremtiden, slik at det blir lettere å teste pasienter, sier overlege Ole Fyrand ved Hudavdelingen på Rikshospitalet i Oslo til Mozon. Han mener likevel at forskningen må dokumenteres bedre før den kan tas i bruk.

Svært skadelig
Statens strålevern og Kreftforeningen advarer begge sterkt mot solariumsbruk.

- Overdreven soling blir for intenst for huden og solarium kommer ofte i tillegg til vanlig soling. Vi fraråder all bruk av solarium, sier forsker Lill Tove Nilsen i Statens strålevern til Mozon.

Instituttet har allerede forbudt de sterkeste solariumstypene i Norge, fordi den totale mengden UV-stråling øler risikoen for kreft.

- En svensk studie viser klar sammenheng mellom solariumsbruk og risikoen for ondartet hudkreft. Risikoen varierer med hvilken hudtype du har, men det er påvist at folk som bruker solarium mer enn 10 ganger per år har økt risiko, sier hun.

200 dødsfall
Hvert år får omtrent 1.000 nordmenn diagnosen føflekk-kreft. Rundt 200 dør årlig av sykdommen.

Tidligere i år gikk nordiske helsevernmyndigheter ut i fellesskap advarte mot å bruke solarier. Særlig unge mennesker under 18 år og mennesker som er følsom for UV-stråler, blir advart mot å sole seg i solarier.

LES HELE SAKEN: VIL HA 18-ÅRS-GRENSE

 

Mozon.no, 19.12.2005