Operatøren kan sperre mobilen

IMEI-sperrer hele telefonen til kunder som ikke betaler regningene.

<B>LÅST: </B>Om operatøren din vil, kan de nekte telefonen din adgang til mobilnettet med en IMEI-sperring. Foto: ALL OVER PRESS
LÅST: Om operatøren din vil, kan de nekte telefonen din adgang til mobilnettet med en IMEI-sperring. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle mobiltelefoner har et unikt IMEI-nummer (International Mobile Equipment Identity). Dette kan blant annet brukes til å sperre stjålne telefoner, ved å nekte dem adgang til mobilnettet.

Men det kan også brukes av operatørene til å sperre telefonen din selv om den slettes ikke er stjålet.

For kjøper du telefon til redusert pris med bindingstid, er den ikke nødvendigvis din eiendom før hele «gjelden» er betalt.

Få med deg: Reklamerer du på mobilen du kjøpte med binding, kan du få tilbake både kjøpssum og abonnementsprisen!

Sperret hele telefonen

En kunde hos en av de store, norske mobiloperatørene oppdaget plutselig en dag at telefonen ikke fungerte. Hun fikk ikke kontakt med mobilnettet, og fikk dermed ikke ringt, sendt tekstmeldinger eller surfet over 3G.

UNIKT: Alle mobiler har et eget IMEI-nummer. Du kan finne ditt ved å taste *#06# i telefonappen din, eller sjekke informasjonen om telefonen i innstillingsmenyen.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
UNIKT: Alle mobiler har et eget IMEI-nummer. Du kan finne ditt ved å taste *#06# i telefonappen din, eller sjekke informasjonen om telefonen i innstillingsmenyen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Det viste seg senere hva som var grunnen: Mobiloperatøren hadde sperret mobilen hennes gjennom IMEI-nummeret. Grunn: Manglende betaling.

Kvinnen skal ha kjøpt telefonen med abonnement til en billig penge, som nedbetales samtidig med abonnementskostnadene. Men regningene betalte hun ikke, og operatøren tok derfor affære.

Og når telefonen var IMEI-sperret, nyttet det ikke å prøve andre SIM-kort i den, heller. Mobilen ble rett og slett nektet tilgang på mobilnettet, visstnok uten at kunden ble advart i forkant.

Ved hjelp av IMEI-nummer og jukseapp tilbyr Teknikmagasinet deg å spionere på andres mobiltelefoner

Lovlig å sperre

Men har operatøren lov til dette? Sperre din telefon fordi du ikke betaler regningene dine?

- Nei! mener kvinnen, som klaget saken inn til Brukerklagenemnda for elektronisk kommunikasjon.

- Jo! mener nemnda, som nå har behandlet saken og har siste ord i krangelen.

Fordi telefonen i praksis var solgt på kreditt, sørger juridiske termer som salgspant og eiendomsrett for at operatøren i praksis kan gjøre som de vil om kunden ikke betaler, ifølge nemndas eksperter.


«Nemnda finner det lite tvilsomt at tilbyder også vil kunne [...] sperre mobiltelefonene for bruk» sier vedtaket.

Les også: Sperr mobilen raskt etter tyveri – ellers risikerer du å betale tyvens telefonregning!

Bør jeg frykte sperring?

Dette eksempelet er av det heller ekstreme slaget.

Kvinnen skal ha kjøpt mange telefoner, solgt noen av dem videre, betalt pent lite, SIM-kort har blitt sperret og saken har gått til inkasso før operatøren sperret hele telefonen.

Så, nei: Du trenger ikke være spesielt bekymret for at operatøren din plutselig trykker på stoppknappen. Men du bør vite at operatøren kan det. Så har du nok en god grunn til å betale regningene i tide, og ikke sette deg i større gjeld enn du kan betjene.

Lønner det seg egentlig å kjøpe mobilen billigere med lang bindingstid?

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!