Oops, jeg tåler ikke akevitten

For mye ribbe og akevitt kan gi elveblest og andre skumle reaksjoner.

- Alkohol gjør folk mer likeglade og uforsiktige. Dermed blir de fort mindre påpasselige med hva de spiser, forklarer Martinus Løvik, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet og professor ved NTNU.

- Allergikere som vet hva de bør unngå for ikke å få reaksjon, vil lettere ta sjanser og ikke undersøke hva maten inneholder når de har alkohol innabords. De kan også bevisst spise noe de ikke tåler fordi de tar sjansen på at det går bra, sier Løvik til DinSide Helse.

Hvis du er allergisk mot enkelte matvarer, og er på julebord, bør du kjenne litt ekstra etter om du kjenner symptomer.

Les også: De beste allergirådene

Vær varsom

Kanskje kommer ikke magesmertene av litt for mye ribbe eller akevitt, men av at du reagerer sterkere på matvarene du ikke tåler enn du vanligvis ville ha gjort.

Fysisk anstrengelse, eller alkohol, forsterker de allergiske reaksjonene. Julebord med god drikke og dansing kan derfor være en litt skummel sak om man har matallergi og har spist noe man ikke tåler, sier Martinus Løvik ved Matallergiregisteret, Folkehelseinstituttet.

Mange meldinger

Matallergiregisteret har i flere år fått ekstra mange meldinger om alvorlige allergiske reaksjoner på mat i førjulstida. Og det er ikke bare en mer avslappet holdning til allergien som er problemet med tanke på alkohol, ifølge Løvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Den vanligste reaksjonen er kanskje at når man drikker alkohol, reagerer man på lavere doser av maten man er allergisk mot, enn vanlig. Samtidig blir reaksjonene verre, forklarer han.

I mer sjeldne tilfeller kan enkelte også reagere allergisk på alkoholen i seg selv.

- Alkoholen retter seg da mot immunsystemet og kortslutter det som ved vanlig allergi. Dette skjer helst når drikken har et høyt alkoholinnhold. Men slike reaksjoner er ganske lite vanlige, understreker Løvik.

Røde flekker og kløe kan oppstå etter at man har spist mat en ikke tåler. Foto: Dermnet.org
Røde flekker og kløe kan oppstå etter at man har spist mat en ikke tåler. Foto: Dermnet.org Vis merKløe i halsen

Matallergikeren kan reagere på mange ulike måter dersom han får i seg matvarer han ikke tåler.

Vanlige symptomer er nummenhet og kløe i munnen og i halsen, opphovning i ansiktet, leppene, munnen og i verste fall i halsen. Det er også vanlig med hudsymptomer, da ofte elveblest (kløende vabler), noen ganger mer diffus rødhet med eller uten kløe.


Dersom du har fått en alvorlig reaksjon etter å ha spist noe du ikke tåler, er det lurt å oppsøke lege. Han eller hun bør melde i fra til Matallergiregisteret som er et nasjonalt meldesystem og register for alvorlige allergiske reaksjoner på mat.

Leger i allmennpraksis og på sykehus har anledning til å rapportere alvorlige tilfeller av allergiske reaksjoner på mat.