Rundt 550 personer begår hvert år selvmord i Norge. Foto: Colourbox.com
Rundt 550 personer begår hvert år selvmord i Norge. Foto: Colourbox.comVis mer

Onsdager begås flest selvmord

Stress på jobben kan være årsaken. Det mener i alle fall amerikanske forskere.

Ifølge kjente sangtekster er det mandag som er den tunge og triste dagen, men en ny studie viser noe helt annet. For her kommer det fram at for mange er onsdag ukens tøffeste og mørkeste dag.

Forskerne har funnet ut at det er større risiko for at personer begår selvmord i midten av uken enn i begynnelsen eller slutten. De refererer til tall som viser at 25 prosent av selvmord skjer på onsdager, mens 14 prosent skjer på mandager eller lørdager – som er dagene som har den nest høyeste forekomsten av selvmord. Og det er 99 prosent mer sannsynlig at noen begår selvmord på en onsdag enn en søndag.

Lenger ned kan du lese hva norsk ekspert synes om resultatene: – Vi er lite opptatt av denne typen studier.

Studien viser også at hvis man kommer seg gjennom onsdagen, halveres risikoen for at man får lyst til å ende livet. Det er fordi torsdager har den laveste selvmordsraten med bare 11 prosent, ifølge MSNBC.

- Alle snakker om blåmandag. Men nyere data viser at det er midten av uken som er problemet, sier studieleder og professor i sosiologi Augustine J. Kposowa ved University of California.

Hun mener en av årsakene kan være påvirkningen dagens teknologi har på deprimerte personer og de som vurderer å begå selvmord.

Les også:
WHO advarer: Frykter død i finanskrisens kjølvann
Anoreksi øker selvmordsfaren
Knytter brystimplantat til selvmordsrisiko

Oppgitt og stresset

I dagens samfunn, med e-post, diskusjonsgrupper på internett og sms, er det mulig å ha kontakt med omverdenen selv om man sperrer seg selv inne i dagevis.

Deler sorgen på Facebook

Det som treffer spikeren på hodet er jobbstress som oppleves i midten av uken.

- I dag ser vi en sterkere økonomisk konkurranse, og man kan ikke lenger ta noe for gitt. På toppen av dette er det økt usikkerhet på jobb og mange opplever mer stress. Det er meget sannsynlig at stressfaktoren er aller høyest i midten av uken, på onsdager, sier Kposowa, ifølge forskningsnettstedet Physorg.com

Ta signalene før det smeller

Forskerne har sett på dødsårsaken til personer over 18 år i 50 amerikanske stater. I gjennomsnitt var det rundt 26000 selvmord hvert år. Selvmord så ikke ut til å være sesongavhengig. Omtrent like mange begikk selvmord om sommeren som i løpet av vinteren.

Her trekker Kposowa igjen fram den nye teknologien, og at man i større grad er pålogget til en hver tid, vinter som vår. Vinteren isolerer ikke like mange som den pleide å gjøre.

Hjemme i Norge uttaler professor Lars Mehlum, ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og forebygging ved Universitetet i Oslo, at det har vært mange liknende studier som har studert selvmordshyppighetens sammenheng med årstider, ukedager, klokkeslett, månefaser osv.

Lite sannsynlig med sammenheng

- Det er imidlertid lite som tyder på at disse forholdene i seg selv har noen kausal sammenheng med selvmordshyppigheten. Slike forhold er høyst sannsynlig ukjente og har bakenforliggende faktorer, sier Mehlum til DinSide Helse.

Har denne studien noe relevans for norske forhold?

- Vi har ikke funnet tilsvarende mønster her, og dessuten er vi lite opptatt av denne typen studier. Hva skulle man bruke resultatene av en slik studie til? Ukedag er en helt ubrukelig risikofaktor i daglig klinisk arbeid, sier Mehlum.

Rundt 550 personer begår hvert år selvmord i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet. Antallet har vært om lag det samme siden 1994. Menn begår selvmord tre ganger så ofte som kvinner.

Ifølge de amerikanske forskerne må det utføres flere studier for å få en fullstendig forståelse av funnene. Studien er publisert i tidsskriftet Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology.