One Call kutter datapriser, men ikke nok

One Call tar nå fem kroner per megabyte i hele Europa. Men de slår ikke Netcom.

IKKE BILLIGST: One Call-sjef Øistein Eriksen vil gjerne være billigst i utlandet, men det er han ikke. Foto: ONE CALL
IKKE BILLIGST: One Call-sjef Øistein Eriksen vil gjerne være billigst i utlandet, men det er han ikke. Foto: ONE CALL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å surfe på mobilen i utlandet kan være latterlig dyrt. DinSide har blant annet fortalt om nordmannen som endte opp med regning på svimlende 150.000 kroner etter en ferie i Tyrkia.

Les saken: Surfet for 150.000 – vil ha pengene tilbake

– Prisene for å bruke mobildata i utlandet er generelt alt for høye over hele bransjen, og et stort antall kunder stenger for dataroaming når de er på reise, sier One Call-direktør Øistein Eriksen i en pressemelding.

Nå kutter operatøren dataprisene til fem kroner per megabyte i alle EU/EØS-land, i tillegg til Tyrkia, Kroatia og Sveits. I praksis hele Europa. Kuttet gjelder alle abonnementer, og One Call kaller prisene "historisk lave".

Men prisene er slett ikke historiske. One Call er nemlig langt fra billigst. DinSide har sammenliknet de nye prisene med de to største konkurrentene, og ikke alle resultatene står i stil med One Calls positive pressemelding.

Telenor vs. One Call

BILLIG: I Tyrkia er One Call mye billigere enn Telenor. Foto: Colourbox
BILLIG: I Tyrkia er One Call mye billigere enn Telenor. Foto: Colourbox Vis mer

 • Innen EU/EØS
  Norges største operatør, Telenor, lar deg surfe 20 megabyte i døgnet for 49 kroner innen EU/EØS. Dette tilsvarer 2,45 kroner per megabyte. Men etter dette blir prisen skrudd betydelig opp. Da koster det plutselig 10 kroner per megabyte. Skal du surfe 50 megabyte på en kafé i Madrid, koster det dermed 349 kroner med Telenor. Med One Call hadde dette kostet 250 kroner.
  Vinner: One Call

 • Europa utenfor EU/EØS (Tyrkia)
  Prisforskjellen blir større utenfor EU/EØS. I andre land i Europa, som Tyrkia, koster det 40 kroner per megabyte fra første stund med Telenor. 50 megabyte på standen i Tyrkia koster 2.000 kroner med Telenor-abonnement. Med One Call koster det 250 kroner. Telenor er altså åtte ganger dyrere.
  Vinner: One Call
 • I Norden
  Du får opptil 50 megabyte i døgnet for 49 kroner hos Telenor innen Norden. Etter dette koster det ti kroner. 50 megabyte over en øl på tivoliet i København koster altså 49 kroner med Telenor, mot 250 kroner hos One Call, noe som er nesten fem ganger så mye.
  Vinner: Telenor
 • Resten av verden (Egypt)
  Et annet populært ferieland er Egypt. Dette ligger hverken i EU, EØS eller Europa. Telenor tar hele 112,50 per megabyte i alle land utenfor Europa, mens OneCall tar svimlende 189 kroner i Egypt. 50 megabyte ved pyramidene koster dermed 5.625 kroner med Telenor, mot 9.450 kroner med One Call. Her er One Call nesten dobbelt så dyr som Telenor.
  Vinner: Telenor

Prislistene til Telenor finner du her.

Slik kan du surfe billigere i utlandet

Netcom vs. One Call

DYRT: I Egypt er One Call hele seks ganger så dyr som Netcom. Foto: Tay Vilma
DYRT: I Egypt er One Call hele seks ganger så dyr som Netcom. Foto: Tay Vilma Vis mer

 • Innen EU
  Bruker du mer enn 20 megabyte om dagen, må du kjøpe dagskvoter hos Netcom, uansett hvor du er. I EU pluss Sveits og Russland koster det 39 kroner for 20 megabyte, altså 1,95 kroner per megabyte. Skal du surfe 50 megabyte i Madrid må du kjøpe tre dagskvoter for totalt 117 kroner. Det samme koster 250 kroner med One Call.
  Vinner: Netcom

 • Europa utenfor EU (Tyrkia)
  Netcom har egne priser for Tyrkia og Thailand. En kvote på 20 megabyte koster 79 kroner, eller 3,95 kroner per megabyte. Kvoter for 50 megabyte i Tyrkia koster dermed 237 kroner, mot 250 kroner med One Call.
  Vinner: Netcom
 • I Norden
  I Norden og Baltikum betaler Netcom-kunder 39 kroner for en kvote på 20 megabyte. 50 megabyte i København koster dermed 117 kroner, mot 250 kroner hos One Call.
  Vinner: Netcom
 • Resten av verden (Egypt)
  I Egypt tar Netcom 30 kroner per megabyte. For 50 megabyte betaler man derfor 1.500 kroner, mot hele 9.450 kroner med One Call. Her er altså One Call over seks ganger så dyr som Netcom.
  Vinner: Netcom

Prislistene til Netcom finner du her.

Sjeldent billigst

– Konkurrentene våre tar opptil tre og fire ganger så mye betalt for datatrafikk i Europa. De spiller på kundenes manglende kunnskaper og erfaring med mobilsurfing på reise, mener One Call-sjef Eriksen.

Dette er en sannhet med kraftige modifikasjoner. I vår gjennomgang er det bare i Tyrkia en slik forskjell åpenbarer seg i selskapets favør, da mot Telenor. Og i Egypt er det tvert i mot One Call som er over seks ganger så dyr som konkurrenten Netcom.

Det er ikke One Call, men Netcom, som seiler opp som den store vinneren på utenlandssurfing av disse. Med Netcoms opplegg sikrer man seg dessuten mot store regninger, da man blir tvunget til å kjøpe flere kvoter etterhvert som man bruker data. På den måten vet man alltid hva man har brukt, og man slipper stygge overraskelser i postkassen hjemme.

Les mer: Nye Netcom senker utenlandsprisene og blir lilla

Men generelt bør du selv ta en titt på prislistene til operatørene og sjekke landet du pleier å feriere i. For forskjellene mellom landene er store, spesielt med tanke på Tyrkia. Her er One Call nesten like billig som Netcom, og fire ganger så billig som Telenor. Og det er slett ikke verst, med tanke på at "billigselskaper" som One Call har hatt rykte på seg for å være svært dyre i utlandet.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!