Omvei gir rett til fradrag

Har du ekstra reisevei til barnehagen, bør du føre det på selvangivelsen.

Får du ekstra lang reisevei fordi du skal bringe i barnehage eller SFO? Du kan faktisk få fradrag for det du kjører ekstra. Foto: BENELUXPIX/MAXPPP
Får du ekstra lang reisevei fordi du skal bringe i barnehage eller SFO? Du kan faktisk få fradrag for det du kjører ekstra. Foto: BENELUXPIX/MAXPPP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Får du ekstra reisevei til jobb fordi du leverer ungene i barnehagen eller på SFO? Da kan du faktisk få skattefradrag for de ekstra reisekostnadene.

>> Har du boliglån, bør du dobbeltsjekke rentefradraget

En del av foreldrefradraget

Ekstra reisevei til barnepass er lagt til foreldrefradraget, og føres inn i post 3.2.10 i selvangivelsen. Kjører du omveien med bil, beregnes kostnaden til 1,50 kroner per kilometer, mens de som reiser kollektivt får fradrag for de ekstra billettkostnadene dette gir.

Må du kjøre langt i feil retning, er det likevel ikke sikkert at du får fradrag for alt du har reist ekstra i løpet av 2012.

Foreldrefradraget er nemlig begrenset til 25.000 kroner for ett barn, og 15.000 kroner for hvert ytterlige barn under 12 år. Har du for eksempel to barn, og begge har full barnehageplass, har du gjerne brukt opp størsteparten av foreldrefradraget på det du betaler for å ha barna i barnehage.

Les også: Derfor bør du betale restskatten før 31. mai

Husk reisefradraget

Uansett om du har barn eller ikke, er det mange som har lang vei til jobb. Og alle som har 21 kilometer eller mer til jobb, får et reisefradrag.

To av DinSides journalister betaler like mye for å reise til jobb. Men skattefradraget blir størst for den med lengst reisevei i antall kilometer. Foto: Per Ervland
To av DinSides journalister betaler like mye for å reise til jobb. Men skattefradraget blir størst for den med lengst reisevei i antall kilometer. Foto: Per Ervland Vis mer


Fradraget gjelder uansett om du kjører selv, reiser kollektivt, sykler eller sitter på med noen til og fra jobb. Det er nemlig hvor langt du reiser som er avgjørende, og jo lenger reisevei, jo større reisefradrag. Egne regler gjelder imidlertid for firmabil eller reiser betalt av jobben.

Satsen er 1,50 kroner per kilometer du reiser, minus en egenandel på 13.950 kroner.

Dette fradraget føres inn i post 3.2.8 i selvangivelsen.

Les alt om selvangivelsen 2012