Omega-3 viktig for barnets utvikling

Forskning tyder på at gravide som øker inntaket av omega-3 fettsyrer kan gi barna sine en bedre start.

Publisert
Sist oppdatert

Tidligere er det bevist at å øke inntaket av omega-3 fettsyrer kan gi en rekke helsefordeler, og barn som har mye omega-3 i kostholdet ser ut til å utvikle seg raskere enn barn som ikke har det.

Nå viser ny forskning at det samme er tilfellet med barn av mødre som har et kosthold med mye av fettsyrene.

Forskere har funnet ut at barn født av mødre med et høyere nivå av omega-3 fettsyren DHA i blodet ved fødselen er mer oppmerksomme godt inn i sitt andre leveår. I løpet av de første seks månedene lå babyene to måneder foran barn født av mødre med lavere DHA-nivåer i blodet ved fødselen.

- Oppmerksomhet blir sett på som viktig, men er ikke den eneste delen av intelligens for unge barn, sier forsker John Colombo til den amerikanske helsenettsiden WebMD.

- Disse resultatene bekrefter at DHA spiller en viktig rolle i utviklingen av hjernen, sier han.

DHA er viktig for en hjerne i utvikling, og den trenger mye av fettsyrene i løpet av de to første leveårene. Sammenlignet med resten av kroppen inneholder hjernen og nervesystemet svært høye nivåer av DHA, men akkurat hva det gjør i hjernen er ikke kjent.

DHA finnes naturlig i brystmelk og er nå tilgjengelig i noen typer barnemat. Fisk som laks, torsk og tunfisk er noen av de beste kildene til omega-3 fettsyren, og det finnes en lang rekke kosttilskudd med DHA.

I denne nyeste studien deltok 70 mødre og barna deres. Barna var 4, 6 og 8 måneder gamle, og ble testet for evnen til visuell læring. Blant annet ble reaksjonene deres målt når de ble vist bilder.

- Vi vet at når vi viser bilder til barn i det første leveåret vil de se mindre og mindre tid på det etter hvert som de utvikler seg. Grunnen er at de tar opp informasjonen raskere etter hvert som de blir eldre, sier Colombo.

Barna som ble født av mødre med høyere nivåer av DHA i blodet fikk bedre resultater på oppmerksomhets-testene inntil de ble seks måneder gamle, og de scoret bedre på forskjellige tester som skal måle evnen til visuell læring da de var 12 og 18 måneder gamle.

Resultatene er publisert i juli/august-nummeret av tidsskriftet Child Development.

Colombo sier han oppfordrer sine gravide venner til å spise laks, men at det ikke er klart hvor mye DHA gravide trenger. Han håper å finne svaret på det i kommende studier han skal gjøre sammen med medforfatteren av denne studien, doktor Susan Carlson.

- Vi kan allerede nå si at myndighetene er bekymret over at gravide kvinner ikke får i seg nok omega-3 fettsyrer, sier Carlson til WebMD.

- Flere studier tyder på at det er en sammenheng mellom mødres DHA-nivå i graviditeten og barnets evne til å lære.

 

Mozon.no, 19.07.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer