Omega-3 mot vonde ledd

Et daglig tilskudd av norsk fiskeolje med omega-3 kan hjelpe mot smerter i rygg og nakke, viser en ny studie.

De sunne fettsyrene i fisk og planter kan hjelpe mot mange forskjellige helseplager.

Nå viser en amerikansk undersøkelse at norske fiskeoljer kan hjelpe mot smerter i rygg og nakke som er forårsaket av leddgikt.

Norske fiskeoljer
Undersøkelsen omfatter 125 mennesker med nakke- og ryggsmerter som fikk et daglig tilskudd av to kapsler med en konsentrert fiskeolje.

Etter gjennomsnittlig 75 dager med kosttilskuddet oppga hele 80 prosent av brukerne at de var fornøyde med behandlingen. 3 av 5 pasienter hadde kuttet ut smertestillende piller og like mange mente at de hadde mindre smerter enn før behandlingen begynte.

Omega-3 tilskuddet som er produsert av Nordic Naturals inneholder rene norske fiskeoljer med en høy andel EPA-fettsyrer.

- Vi mener at resultatene i denne undersøkelsen er en viktig start på veien mot å finne ut om omega-3 fettsyrer kan bli en behandling mot kroniske ryggsmerter, sier forskningsleder Joseph Maroon i en pressemelding.

Sunt med tran
Fiskeoljer med de sunne omega-3 fettsyrene kan utvinnes av flere typer fet fisk. Den tradisjonelle tranen av torskelever fremstilles på en annen måte, men inneholder også store mengder av de samme sunne fettsyrene.

En britisk undersøkelse fra i fjor viser at også vanlig tran kan ha en god effekt på smerter og problemer med slitasjegikt i leddene. Hele 86 prosent av pasientene som fikk daglige tilskudd med tran, fikk en betydelig reduksjon av enzymene som forårsaker sykdommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Denne undersøkelsen tyder på at tran fra torskelever virker på to måter: Den kan bremse ødeleggelsen i leddene og samtidig angripe årsakene til smerter og betennelser. Et jevnlig tilskudd av tran kan antageligvis utsette problemer med slitasjegikt og operasjoner senere i livet, sier professor Bruce Caterson til nyhetsmagasinet Nutraingredients.

Hva er leddgikt? Og kan omega-3 hjelpe? Les mer hos Lommelegen:

 

Mozon.no, 16.11.2006